Голямото балканско надсвирване събира групи от 3 държави


Голямото балканско надсвирване събира групи от 3 държави

4847

През месец октомври в София ще зазвучат балкански ритми, изпълнени от най-големите музиканти на Източна Европа.

„Балканското надсвиране“ ще стопли сърцата с луди ритми, които се носят по нашите земи от стотици години, убедени са организаторите. „Надсвирването“ е не просто пресъздадена епоха, а олицетворение на духа на Балканите и на темпераментните и духовити народи, които ги населяват. На 15 октомври в зала 1 на НДК ще се съберат сръбските легенди Бобан и Марко Маркович оркестър, Иво Папазов Ибряма и румънската джипси група Фанфаре Чиочарлия, за да понесат публиката в нестихващи ритми.

Бобан и Марко Маркович оркестър (Boban i Marko Markovic Orkestar): Преди пристигането си в София Бобан и Марко бяха част от едно от най-важните събития в балканската музика, а именно - фестивалът в село Гуча.

Драгичевският събор, известен като „сръбския Уудсток“, е големият старт за кариерата на младия Бобан Маркович – с първата си поява той печели награда, последвана от много други през годините. 

„Когато преди години двеста свирачи изпълниха  „Ovcara i Kablara“, аз се разплаках. Почувствах се странно, защото за първи път бях от страната на публиката. Чувството е неописуемо, когато чуеш твои колеги да свирят тази песен. По мое мнение хората със слаби сърца не трябва да посещават такива места.“ споделя Бобан, който разказва с носталгия за Гуча и с голяма любов за всички концерти на балканската музика.

През 2013 оркестърът на Бобан и Марко Маркович ще се представи с богат нов арсенал от песни и отново ще впечатли с модерното си звучене и обичайната си виртуозност. Чрез творчеството си те успяват да обединят традиционалистите и почитателите на съвременната музика със своите вдъхновяващи, динамични и разнообразни представления на живо. Баща и син Маркович създават свежа танцувална програма, която изправя публиката на крака. Техният емблематичен стил съчетава модерни вокални парчета с добре познати и популярни песни, допълнени с джаз елементи. На участието си в „Балканското надсвирване“ , заедно с Иво Папазов-Ибряма, с когото работят години наред, те отново ще зарадват българската публика.

„Баща ми дълги години е свирил с Иво Папазов, от когото съм научил много.“ казва наследникът на Бобан, Марко Маркович.

От много години формацията разпространява своето чудно балканско-циганско звучене из целия свят. С повече от 900 концерта в Европа, Съединените щати и Канада, музикантите са оставили своя отпечатък върху музикалната история и продължават да го правят и до днес.

Освен 13 до сега издадени албума, оркестърът на Бобан и Марко Маркович е изсвирил и музиката във филмите на Емир Кустурица (Emir Kusturica) „Ъндърграунд“ (Underground) и „Аризонска мечта“ (Arizona Dream)  и участва в още десетина игрални и документални филми. Бобан и Марко се изявяват и във филма „Усти Опре“ (Usti Opre) на американския режисьор Алан Сигел (Alan Siegel), в който се появяват и Ива Битова, Иво Папазов, Калман Балог, Сергей Ерденко, Петър Ралчев и други.

Марко Маркович, сега основен солист на бандата, е сътрудничил с DJ  Шантел (DJ Shantel) като солист и аранжьор на албумите „Диско партизани“ и „Планета паприка“.

През есента на 2013 ще бъде издаден новият студиен диск на Бобан и Марко Маркович оркестър, който ще бъде представен пред българската публика.  

Фанфаре Чиочарлия (Fanfare Ciocarlia): „Фанфаре Чиочарлия” (в превод Оркестър Чучулига”)
е 12-членен духов оркестър от село Жече Праини в североизточна Румъния. Известен е най-бързия духов оркестър на света в рамките на проекта „Балкан Брас Батъл“. Техният музикален стил произхожда от традициите на ромската и румънската фолклорна музика, но те също така свободно заемат от турските, българските, сръбските и македонските музикални стилове.

Румънците са известни най-вече с много бързи изпълнения, с висок заряд на звука, със сложни ритми и много бързи сола на кларнет, тромпет и саксофон, като понякога достигат и до 200 бийта в минута. Формацията е прочута както с използването на ноти, така и с присъствието на стари, очукани инструменти на сцената.

Иво Папазов – Ибряма: Музиката му днес е извор на всичко, което нашите сетива обичат - нежно, лирично и лудешко-весело преплитане от пъстри звуци и красиви мелодии, импровизации, орнаменти - истинска шевица от ритми, вдъхновени от любов, отварящи сърцата ни към най-съкровеното. Носител на множество награди между които „Специалната награда на БГ радио” за ролята си като посланик на българската музика по света, "Златна значка на Атлантическия клуб" и голямата награда "Вдъхновение" на Десетия юбилеен Салон на изкуствата. На 4 октомври 2005 е удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на СВУБИТ.

Иво Папазов – Ибряма става 117-ти по ред почетен гражданин на Стара Загора от учредяването на званието през 1963. На 24 май 2011 виртуозът е награден по предложение на Министерския съвет с орден "Св. св. Кирил и Методий" -признание за особено значимите му заслуги в областта на културата и музикалното изкуство.

Промоционални 500 билетa за "Голямо Балканско надсвирване" могат да бъдат закупени на цена от 20 лева в мрежата на Ticketpro.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички