Jinjer, O.H. и Brian Terror - без грам балади в Микстейп 5


Jinjer, O.H. и Brian Terror - без грам балади в Микстейп 5

5139

На другата сутрин е най-тежко!

След три пълни часа гръмотевичен хардкор на три метра от озвучителните боксове, главата ви пулсира като миглите на Николета Лозанова преди да поиска 100 000 лева на Валери Божинов за нови цици (примерно казано).

Три шумни банди се харесали наскоро във Варна и взели, че се "взели" за към София. В дни, в които все още половината столичани са на море, а другата половина - зад океана, зала 2 на клуб "Микстейп 5" успя да се напълни със стотина души от "верните до гроб". Уж е мъжка музика пустият му хардкор, уж е полуъндърграунд в Чалгария, а наред с бутащите се в дивашкото тресня-хоро весели типове, е пълно и с красиви мацки, предимно с болтове и бурми по носа и веждите.

40 минути след обявения час на сцената най-после се качват юнаците от Варна - Brian Terror. Още с първите акорди за пореден път ми идва въпроса: "Защо, по дяволите, хардкор групите винаги имат толкова смазващо добър саунд?". Аз лично досега на концерти от такъв тип не съм чул лош звук никога.

Варненските бруталисти цепят 43 минути в леко намален състав с една китара по-малко. Хвърлят се с помитащ хъс, Станислав се дере по микрофона и развява потни бицепси, а Дидо Гълъба (бас) е пиян на "полукирка" и определено е атракцията на вечерта. През 2-3 минути си изпуска перцето по сцената и се мотае да си го търси. Който може от останалите, също му помага понякога. В паузите между парчетата Дидо ръси по микрофона някакви завалени речи в стил "ти мене уважаваш ли ме?”, а публиката си умира от смях.

За група на две години, Brian Terror си имат солидна агитка дори в София и са повече от сериозен представител за тази силно репресирана рок сцена в страната ни. Май е време да понаучат и някоя балада, момчетата от Варна!?

Следват 15-тина минути, в които основно Бамби гласи барабани с маниашко търпение. За незапознатите, може и да е досадно, но аз знам какво ги чака клетите ударни, само минути по-късно.

Няма да крия, че O.H. са ми много, ама много любима банда. Не толкова, че двамата основатели на състава са отраснали на мои дискотечни партита, а защото са МАШИНИ. С последния си албум "Изкривен стандарт" те толкова много вдигнаха летвата, че май и самите не го осъзнават все още. Песните им на български език са тотален удар в десетката, а най-якото е, че феновете вече ги знаят наизуст и докато се премятат пред сцената, дерат гърла, заедно с Жоро.

40 минути минават, както винаги на светлинна скорост. Имаш чувството, че през цялото време стреля някаква мелодична картечница. Всички познати хитове на O.H. са в сетлистата. Разбира се, и оня епичен кавър на Judas Priest, невлязъл в диска, но обожаван от феновете на бандата. Единствено няма балади, ама ще трябва да се примирим с това!:)

Половин час след полунощ идва ред и на хедлайнърите в този столичен мини-фестивал в делник. Украинците от Jinjer определено сериозно са решили да правят кариера и извън пределите на родината си. Мърчандайзингът им е на желязно ниво. Изпипали са всичко адски педантично и професионално. Логото на групата е буквално навсякъде.

Няма да се лъжем обаче, че голямата атракция на тази група е Татяна, без която  Jinjer би била просто една гаражна банда и нищо повече. Тя е основен вокал на състава от около две години и определено е суперпопадение. Малко са мацките в бруталния свят на хардкора, а тази определено си я бива - и като визия, и като бленда за разнообразни вокали.

Като музиканти гостите са доста под класата на O.H., ама кой ти гледа музикална техника, когато пред него Татяна развява кичара до коленете в прилепнали по тялото дрехи, пеейки ту като мечка Гризли, ту като Селин Дион.

По едно време момчетата от бандата засвириха лиричен фон и си викам: "Край! Дочаках баладите!". Ама пак не ме огря. След 10 секунди вокалистката изрева като Годзила и треснята продължи в максимално темпо. Иначе Jinjer цепят само на английски и дори на такъв език разговарят с феновете и журналистите. Единствено изпуснаха едно "спасиба" от сцената по време на концерта. Явно никой не помни вече СССР, СИВ и Варшавския договор! Комунизмът си е отишъл. Освен в България, разбира се! :)

Ако не сте чували досега за Jinjer и този репортаж ви е заинтригувал, намерете в YouTube видеоклипа им "Exposed As A Liar". Сигурен съм, че ще ви хареса, дори и да сте фен на Андреа Бочели, Лейди Гага или Джъстин Бийбър. Всъщност, за феновете на последния не съм много сигурен, но не е късно да влязат и те в правия път.

Толкова от "Микстейп" на 28 август 2013. Оставям ви, че аспиринът ме зове. С хадкора шега не бива!

А, иначе БАЛАДИ ... нямаше!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички