Фортисимо фест започна ударно в Бургас и Варна


Фортисимо фест започна ударно в Бургас и Варна

3628

Първите два концерта от турнето "Музика под звездите" събраха над 8 000 души на сцените във Варна и Бургас.

Обиколката на "Фортисимо фест" продължва във Велико Търново и Русе този уикенд.

Изключително успешно стартира и инициатвата за благотворителна продажба на сертификата "Подари на българските деца час по класическа музика". До момента - само с две изяви, са събрани над 4 000 лв., които ще подпомогнат образователната програма "Фортисимо клас".

Както MySound.bg вече огласи, тази година "Фортисимо фест" откри своето лятно турне под красивото небе на Черноморието. Националният фестивал за класическа музика на открито, който се провежда за четвърти път у нас с подкрепата на фондация "Америка за България", зарадва многобройната публика, сред която бяха представители на всички поколения. По традиция програмата е многообразна – зрителите поемат по пътя на класическата музика, минават през джаз и бийтбокс, и се завръщат към грандиозен финал с класика, поднесена по нестандартен начин.

За начало на свеото турне "Фортисимо фест" избра Бургас, който посрещна музикантите с многобройна публика още по време на репетициите в ранния следобед в петък. Пред сцената на "Пантеона" застанаха десетки жители на града, част от които споделиха своето нетърпение за фестивала. По-късно вечерта публиката запълни всички седящи места (4 000), а поради силния интерес, събитието се разпростря и на зелените площи в Морската градина в града.
 
"Фортисимо фест" продължи във Варна с изключително емоционално посрещане на фона на красивия летен театър в Морската градина. Седящите места се запълниха буквално за минути. Около тях имаше правостоящи зрители, а за всички останали на входа организаторите монтираха екран, който излъчваше директно целия концерт. Така публиката и в морската столица събра над 4 000 души.

На сцените в Бургас и Варна излязоха Марио Хосен – цигулар от световна величина, свирил с бележити оркестри в цял свят и преподавател във Виена и Токио, който обаче не спира да работи и в България за развитието на родните таланти. След неговото блестящо изпълнение и бурните овации на публиката се изявиха и двама от неговите ученици – братята Алекс и Мартин Зайранови. Хосен ги представи като "деца с изключителна дарба, които вече получават световно признание". Събитието продължи с изпълнение на джазмените от Мишо Йосифов секстет, допълнени от присъствието на Адриана НиколоваПеченката (на снимката), която беше извикана на бис от многото си почитатели. Младата бийтбокс звезда, която вече се е утвърдила на международната сцена, направи завладяващо шоу под звуците на тромпета на Мишо Йосифов и останалите музиканти. След което "Фортисимо фест" за пореден път демонстрира единството между класическата музика и съвременното звучене. "Подбрали сме най-емблематичните игри, правени някога, както и филми, останали обичани от всички през годините", сподели с публиката Максим Ешкенази. Морската градина беше огласена от музиката на любимата на цяло едно поколение игра World Оf War Craft, а децата затаиха дъх, потъвайки в звуците и впечатляващата мултимедиа. Пиесите от хитовия филм "Гладиатор", изпълнени от Варненска филхармония под диригентството на Максим, пренесоха огромната публика в друго време, а гвоздеят на вечерта се оказаха реалистичните топовни залпове, изстреляни от оръдия, разположени от двете страни на сцената. Те прозвучаха в ключов момент от музиката на "V като вендета", която съдържа части от тържествената увертюра "1812 година" на Чайковски.

Благодарение на "Фортисимо фест" публиката на Бургас и Варна успя да се потопи в магия и да се понесе под звуците на класическата музика по виртуозен, достъпен за всеки и същевременно уникален начин, свидетелстват присъстващи.   

В паузите между музикалните изпълнения Максим Ешкенази представи на широката публика образователната програмата "Фортисимо клас". Огромен екран, монтиран непосредствено до сцената, показа усмихнати детски лица в час по музика в много български училища, които програмата посещава, за да запознае най-малките с основните класически инструменти и да им осигури непосредствен, приятелски достъп красотата на класическата музика. В подкрепа на разрастването на образователната програма публиката на "Фортисимо фест" имаше възможност да закупи 400 сертификата в размер 10 лв. - всеки с автографа на маестро Максим Ешкенази. Сумата от 4 000 лв. ще осигури възможност за приобщаване на повече деца към "Фортисимо клас". Най-радостното е, че сертификатите бяха не просто продадени до последния, но това се случи в името на музиката и нейното бъдеще в живота на децата.

Резултатът от инициативата ще бъде обявен след края на националното турне "Музика под звездите" в средата на септември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички