Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Bonobo - в потока на мисълта


Bonobo - в потока на мисълта

4524

...Часове по-късно поглеждам към ръката си - вече на светло, и забелязвам, че гривната от снощния оупън еър е надписана с друго име – останала е от страхотния ParkLlive Fest на Софийския колодрум 2009. 

Това подсилва усещането за гмурване в миналото и бъдещето, което Саймън Грийн ни дари снощи. "Парк Лайв" вече го няма като фестивал, но хората, стояли зад него, продължават да водят едни от най-вълнуващите музиканти в страната, вече под името ReelFeel. ReelFeel Open Air също напомняше на голям фестивал – склад зад Централна гара, две сцени, прожекция на документален филм за бруталистите Моудселектър (Modeselektor), няколко подгряващи изпълнители. Да, това си струва описването, но Бонобо (Bonobo) го измества, направо го изтрива.

Всичко започва с примамливия и някак разнежващ звук на мбира, онзи малък звънлив инструмент, направен от кокосова черупка и метални пластики; после се завърта в безкрайна свободна импровизация, поток на мисълта, който въпреки аплодисментите преминава непрекъснат от песен в песен.

Саймън Грийн застава на сцената с група забележителни музиканти: Майк Лесърдж на духови инструменти и електроника, китаристът Юън Уолъс, клавиристът Джони Томилсън и Джак Бейкър на барабаните, и с британската певица Жърдийн, едно от новите открития на Бонобо. Гласът ѝ ни омайва напълно – дълбок и въздушен едновременно, преминаващ с естественост и лекота през соул, джаз и объркващи близко азиатски орнаменти.  

Всичко това продължава колкото една много дълга и много блажена мисъл – час и трийсет минути джаз, нежности, импровизации, съсипващи баси, дантелени бийтове, плюс три биса. Винаги алчната българска публиката би искала и четвърти, но като повечето концерти на открито, очаква се да утихнем в определен час. За това и на сцената излиза организатор, който ни кани в склада, където се помещава по-малката сцена – на нея партито продължава с Wolf+Lamb feat. Nick Monako и Kutmah, както и Clipper и 1000Names, които са открили вечерта и навън.

Докато си отключвам колелото, оставено при дядовците, които пазят складовете на "Деспред", единият от тях казва: "Много хубав концерт, бе. То джаз било. Аз мислех, че ще е тумца-лумца".

После завалява, все едно и времето е чакало Бонобо и Ко. да си довършат мисълта.

Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички