Над 15 000 на ON!Fest 2013


Над 15 000 на ON!Fest 2013

5074

Приключи третото издание на ON!Fest - единствения по рода си в България и на Балканите фестивал, който в рамките на 3 дни и 12 000 кв. м. събра над 15 000 души, десетки събития и всички течения на съвременното градско изкуство, забавления, образование, спорт и начин на живот.

Над 10 000 човека присъстваха в залата на ON! Gaming и над 350 000 следиха в интернет епичните финали на Балканския шампионат по най-популярната видеоигра в света – League Оf Legends с награден фонд от 5 000 евро. На първо място след оспорвана битка в него се класира турският отбор Dark Passage, последван от Kalu OP (Сърбия) и Bulgaria's Finest (България). Втората гейминг сцена владееха Giant – победител в турнира по StarCraft 2 и отборът Total Aggression, който се класира на първо място в турнира по DotA 2.

Препълнена беше и ON!Anime зоната на Nakama – територията на традиционните и съвременни култура и изкуство на Далечния Изток. Двудневен Cosplay конкурс с над 80 участници, атрактивно Steampunk ревю, целодневни прожекции на AMV, арт конкурс за рисунка в стил аниме, както и поредица от работилници и уъркшопи бяха част от програмата. Акцентите на голямата сцена бяха лекцията за Marvel и DC комиксите на световния Гинес рекордьор за най-голяма колекция на Батман предмети - Здравко Генов, както и презентацията на художника на най-играната игра в света – Magic: The Gathering Йоханес Вос. Редица изложби, турнири по картови и настолни игри, раздаване на автографи и премиери също зарадваха посетителите на ON!Anime и ON!Tabletop зоните. Тази година за първи път имаше и нова "18+" зона за азиатска еротика и хорър.

ON!Graffiti отново вдигна нивото като най-силното графити събитие не само у нас, а и в региона. Само за седмица една от най-големите графити площи в Европа - близо 50-метровия Dr. Mundo от League Оf Ledengs върху охладителната кула на ТЕЦ София бе видян от близо 500.000 Проектът, дело на организаторите на ON! Fest, с любезната подкрепа на Столична община, Агенция за развитие на София и RUSH е един от акцентите в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа за 2019. В графити зоната на ON! Fest шестимата чуждестранни госта – SMUG, BRUS, SOTEN, CAPARSO, SLIDER и OMSK демонстрираха майсторски умения на професионалната стена, рамо до рамо с най-добрите български райтъри. 4+, ESTEO, 140IDEAS, GOAT, BROKE и WION се включиха в батъла на тема The Future („Бъдещето“). Победител в него, определен от SMUG и SOTEN, e GOAT (Second Hand Krue), последван от 140 ideas и MAZE. Част от графити зоната бяха и множество работилници и уъркшопове за млади таланти.

Изключително силни зони за алтернативни и екстремни спортове имаше в откритите площи на ON! Fest 2013.

Посетителите на ON! Parkour имаха уникалната възможност да набюдават демонстрациите и да се включат в уроците на чуждестранни гости от Русия, Унгария и Сърбия, както и едни от най-добрите български фрийрън атлети от Freerun Bulgaria под звуците на DJ SAVA.

4 шоута с демонстрация на дрифт умения в тандеми, двойки и тройки представиха пилотите на паркинга на Интер Експо център. Късметлиите сред посетителите на ON! Fest имаха възможност както да наблюдават спиращите дъха шоута, така и да се возят заедно с пилотите. За първи път тази година част от трасето на ON! Drift беше маркирано със специални фигури от дунапрен, които колите докосваха като в Pin-ball игра.
Нов национален рекорд за скачане на височина поставиха участниците в bike trial зоната, която тази година включваше огромен air-bag, допълнен от интересна композиция с препятствия и скокове с различни степени на трудност. Най-голямата рампа пък стана мястото за демонстрации от българските кънкьори, подкрепени от най-добрите скейтъри в изграден специален скейт парк.

В първия ден на фестивала ON! Dance зоната разгорещи кръвта на присъстващите с поредица от открити уроци във всички стилове на латино и стандартни танци на школите Salsa la Vista, Palante, Miro Dance, Torres Dance, Salsa Ritmo, SalsaXpression, Imbalanced dance team, Lindyhop.bg и Street Salseros, организирани от Dance Academy. Накрая всички те заедно танцуваха на суинг парти! Неделният ден започна със 7 уъркшопа в стиловете New Style и B-Boy, последвани от дискусия за развитието на четирите елемента на хип-хоп културата в България. Веднага след това започнаха и батълите, в които организаторите от Makosa Nostra Family въведоха за първи път у нас 2 нови формата за танцови битки – изключително изтощителния Seven to Smoke (30-минутна битка, в която участват едновременно осем участника), както и забавния за публиката батъл с размяна на роли (танцьори на B-boy се състезават в New Style и обратното).

Съботното парти „HMSU Класика“ бе напълно разпродадено и запълни капацитета на залата от 2 500 присъстващи. Чуждестранните гости Modestep, Black Sun Empire и Total Science, подкрепени от звездния състав на HMSU - High Roll, Ogonek, Targy, Exo и Acidtrip маркираха съботната нощ с неповторимия вкус на едно от най-силните събития в настоящата парти година.

ON! Fest 2013 ще остане в историята и със силния си професионален и образователен акцент, застъпен в единствената у нас и на Балканите професионална конференция за разработка на игри GDS Bulgaria и най-бързо развиващата се музикална борса в региона – MusicPRO.

За трета година GDS Bulgaria вдигна ниво нагоре и имаше честта да има Йън Ливингстън - един от бащите на гейм индустрията във Великобритания, за свой гост. Създателят на Games Workshop магазините и човекът зад успеха на Lara Croft откри конференцията в първия ѝ ден, а преди това отдели време за феновете на неговите книги-игри. Българската публика му подари едно от първите български издания на книгата му "Градът на крадците" от 1993. Денят продължи с останалите специални гости на конференцията - Амбър Лизури, Оливър Керн, проф. Бремер и проф. Брандхорст, които изявиха желание да работят с българските студия, където да пращат свои студенти на стаж и обучение. Двата дни изминаха с множесто въпроси към лекторите и разпалени дискусии по различните теми. Сред най-свежите включвания беше участието за най-младото гейм студио в България - Dreamteck със средна възраст 19.5 години, които бяха посрещнати с усмивка от по-големите си братя в индустрията.

Второто издание на най-бързо развиващата се музикална борса на Балканите - MusicPRO - постигна целта си да създаде платформа за споделяне на опит и професионални умения в областта на музиката, пазар за продукти и услуги в музикалната индустрия и възможност за млади групи и изпълнители да получат тласък на музикалната си кариера. Още преди да са свършили концертите на международния нощен шоукейс в клуб Mixtape 5 почти всички участници получиха покани за бъдещи участия на фестивали в България и навън.

Българските участници се запознаха с организаторите на 11 любопитни фестивални формата от цяла Европа, а професионалисти от българската музикална индустрия споделиха опит и знания пред препълнената конферентна зала във втория ден. Множество сделки между различни компании и артисти бяха осъществени на територията на MusicPRO. Acoustic Corporation спечелиха голямата награда в конкурса NESCAFÉ® 3in1 CAREER BOOST - запис и постпродукция на дебютно EP, промоционален видеоклип и 3 месеца пълно мениджърско, букинг, PR и продуцентско обслужване и обучение.

ON! Fest 2013 завърши с парти с DJ SAVA на паркинга под комина на ТЕЦ София, а организаторите обещаха да превърнат това в традиция.

Вече са обявени и датите за следващия ON! Fest – 20 и 21 септември 2014.


ON!Fest е на http://onfest.bg

и на  Facebook.com/ONfest

ON!Fest те предизвиква: Включи се!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички