Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина Лу Рийд


Почина Лу Рийд

3657

Известният американски композитор, певец, китарист, поет и фотограф Лу Рийд (Lou Reed) почина в Саутхямптън, Ню Йорк, на 71 години на 27 октомври, информираха световните агенции.

Причината за смъртта на основателя на митичната рок банда Велвет Ъндърграунд (Velvet Underground) все още не е ясна. Музикантът ни напуска половин година, след като претърпя животоспасяваща чернодробна трансплантация.

"Беше много сериозно. Той умираше. Не мисля, че някога ще успее да се възстанови напълно, но поне ще може да прави нещата, които обича", не скри тогава съпругата му - известната вокалистка, кийбордистка и арт рок прима Лори Андерсън. Двамата са културни икони, чието влияние се простира далеч извън рамките на популярната музика, а Андерсън е сред първите авангардни артисти, използващи електроника и създаваща цялостни спектакли с музика, светлина, текст и ефекти.

"Аз съм триумф на модерната медицина, физика и химия. Сега съм по-голям и по-силен от всякога. Моят учител по тай-чи също ми помогна да продължа напред. Нямам търпение да се завърна на сцената и да започна да пиша нови песни", сподели Рийд в специално обръщение след операцията. "Ако още сте живи и се навъртате наоколо, а албумите ви не се записват, това действа депресиращо", призна Лу в началото на новото хилядолетие малко преди появата на соловия му албум "Ecstasy" (2000).

Последният индивидуален диск на Рийд - "Hudson River Wind Meditations", излезе през 2007, последната колаборация - проектът с Металика (Metallica) - "Lulu", се появи през 2011.

Наред с Иги Поп, Лу Рийд е обявявен за кръстник, баща, дядо и други видове роднина по пряка и съребрена линия на пънка, въпреки че творчеството на покойния гений диша - с пълни гърди, от атмосферата на пост-пънка и готик направлението. Лу залага много повече на текста и разказа, отколкото на "прекрасните" мелодии. Ако мелодиите му са прекрасни, то е именно защото са прости, еднообразни и донякъде предвидими – както бързите, уж недомислени рок-ен-рол парчета, обилно гарнирани с черен хумор, така и монотонните, мрачновати балади, които го сродяват с друг подобен бард - Ленърд Коен.

Музиката и текстовете, които пише за Велвет Ъндърграунд в началото на 70-те години на миналия век, са смятани за отправна точка и вдъхновение за много алтернативни рок групи, сред които Пласибо, Кайзер Чийфс, Денди Уорхолс, Кула Шейкър и много, много други.

Луи Алън Рийд е роден в Бруклин през 1942 и израства в Лонг Айлънд. Като ученик си пада по дуу-уоп-а и ранния рок-ен-рол, а след това работи като служител в малкия лейбъл Pickwick Record. В средата на 60-те години формира няколко групи последователно. Първо Primitives, която след това е преименувана на Warlocks. После сформира и Велвет Ъндърграунд, останала в историята с не много записи, но с огромно влияние върху рок музиката и нейното развитие през годините.

Групата привлича още в самото началото на съществуването през 1965 си и вниманието на Анди Уорхол, който показва своите филми си по време на нейни изпълнения, а след това става и силен поддръжник на формацията. През 70-те Рийд разпуска формацията, като се отдава на солова кариера, по време на която издава двайсет албума. В периода 1972-1986 той записва за лейбълите RCA Records и Arista Records като продуцира редица емблематични песни в историята на музиката, сред които "Walk On The Wild Side", "Satellite Оf Love", "I Love You, Suzanne". В този период издава легендарнитее албуми "Transformer", "Berlin", "Coney Island Baby", "New Sensations" и иконоборческия "Metal Machine Music" (1975).

Независимо от техния успех или популярност обаче, над 40 години гласът, текстовете и въобще музата на Рийд си остават константа, неподвластна на времето.  Пиесата "Perfect Day" е тази, която нареди своя автор сред живите класици.

Дълбок поклон!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички