Цялото кралско войнство на крака пред Александър Петров


Цялото кралско войнство на крака пред Александър Петров

6934

Александър Петров ще отпразнува своя 60-годишен юбилей със специален концерт, наречен "Бъди какъвто си!".

Събитието е в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 30 октомври.

Емблематичната песен на група Тангра е само един от многобройните хитове, чиито текстове е написал той през изминалите 30 години. Затова в негова чест на сцената ще се качи "цялото кралско войнство" на българската поп и рок музика и ще зарадва публиката с евъргрийни от всички периоди в кариерата му. 

Ще прозвучи песента "Оставаме" от филма "Оркестър без име", изпълнена от Маргарита Хранова, "Една сълза” на Нели Рангелова и дуетите ѝ с Георги Христов "Кристален свят" и "Една любов". Веселин Маринов ще представи  "Любовта, без която не можем" и "Вчера", а Тони Чембъра (Монолит)  - "Близо до мен", с която Александър Петров печели голямата награда на фестивала "Златният Орфей" 1992. Тази част от концерта ще бъде покрепена от Краси Гюлмезов  и приятели, сред които е и композиторът Кристиян Бояджиев.

На сцената ще се качат и групите Фактор (в оригинален състав) за парчетата "Приятели", "Самотният", "До последен час" и "Главната улица", Сигнал ("В друго време, в друг свят" и "Съжалявам") и Диана Експрес също в оригинален състав с "Утре започва от днес", "Пиано за сам" и "Заговор в ла мажор".

Акцент ще бъдат и песните на група Тангра, чиито текстове е написал Александър Петров, сред които - "Богатство" и "Безсъние". Всички те ще бъдат изпълнени от група D2 заедно с  Дани Ганчев (Тангра) - по-популярен като Дани Баницата от втория състав на Тангра, към които ще се присъединят Стенли за "Оловният войник", "Бъди какъвто си" и "Жулиета", и Боби Косатката (Der Hunds). "D2 са страхотни музиканти, особено Митко Кърнев е 100% процента рок-ен-рол", хвали ги юбилярът. Специален домакин на концерта ще  e радиоводещият Тома Спространов.

Билети се продават в мрежата на "Ивентим" и касата на зала "България".

А ако концертът има такъв успех, че се наложи втори дубъл?

"Няма как да стане! Това е подарък, който колегите ми правят, а аз не мога да искам два подаръка по един повод", каза за MySound.bg Сашо, подчертавайки "щастието да работя с уникални автори".

Александър Петров е един от най-ключовите автори в българската поп и рок музика в последните десетилетия. Весо Кокала го нарече "Златното перо на рок-ен-рола". Известен е и като автор на много от химните на Прехода ("Последен валс“, "Вдигни очи", "Времето е наше"). Написал е стиховете за близо 1000 песни, на пръсти се броят изпълнителите, които нямат негови строфи в дискографията си. Вълшебните му текстове съчетават философски послания и поетичен стил с езика на модерния градски живот. 

Концертът "Бъди какъвто си" е подарък за Сашо Петров от изпълнителите и композиторите на песните, чиито текстове е написал. Ето какво казват те за него: 

"Сашо Петров е прекрасен поет, изключително талантлив! Той умее невероятно точно да "напасва" текста към музиката, което е много трудно".
Маргарита Хранова

"Сашо Петров е уникален талант! Поезията му е изключително близка до преживяванията на всеки човек. Тя може да пробуди спомените от детството, да изрази нежността към любимата, смирено да ѝ поиска прошка или да се сбогува с нея, но винаги със светло и добро чувство. Аз вярвам, че той "ще остави своята следа", защото рисува пейзажи и портрети от реалния живот".
Веселин Маринов

"За Сашо Петров мога да кажа, че е най-талантливият хитмейкър и аз съм щастлива, че съм имала шанса да работя много с него. Той направи най-хубавите текстове за мен и те всъщност се превърнаха в най-големите ми хитове…"
Нели Рангелова

"Сашо Петров е един от най-интелигентните и чувствени творци в съвременната популярна музика. Неговата поезия винаги е била благодатна за създаване на хубава музика. Голям поет и човек!"
Георги Христов

"Сашо Петров е чудесен човек. Много отговорен! Граждански ангажиран: и социално, и политически. Той улавя проблемите още преди да са се появили и ги решава или ако не ги решава поне дава отговор. Много е чувствителен, не търпи подлеци и нечестни хора".                                       
Веселин Тодоров, Фактор

"Сашо Петров е много популярен поет и един от най-добрите! Той е обществено и политически ангажирана личност - голяма част от песните за промяната са по негови текстове. В тях Сашо съчетава социалната отговорност с художествената стойност. За съжаление у нас се залага предимно на забавното, а той е много по-силен в сериозната поезия… Като всеки интелигентен човек, той е много сложен характер и е трудно да се сприятелиш с него, но е изключително ценен приятел".
Иван Лечев

"Неговите стихове винаги имат конкретна тема - той може да рисува всякакви пейзажи и да внушава различни послания. При Сашо има едно много важно съчетание между креативност, дисциплина и умение да се вслушва в хората, с които работи".
Константин Марков, Тангра

"Сашо Петров е уникален поет! Той е един от най-известните и добри автори на песни, което не е никак лесно. Може да си много голям поет, да пишеш страхотни стихове, но това да се окаже недостатъчно за създаването на една песен. Тогава се работи в екип и е по-сложно - трябва да се напасваш с автора на музиката, с изпълнителя и аранжора. Сашо Петров го умее. Доказал го е с безбройните хитове, които е написал за почти всички изпълнители в поп и рок музиката".
Красимир Гюлмезов

"Сашо Петров е изключително оригинален автор, поет, който има собствен почерк и неслучайно той е авторитетно име в този бранш".
Митко Щерев

"На водещите музиканти е възприето да се казва маестро. Сашо е маестро в своето изкуство. Има две категорични причини, които го направиха маестро: огромен талант в съчетание с академично образование и култура. Все още той е най-добрият!"
Борис Карадимчев

"За мен Александър Петров е един ярък поет, чиито стихове българските композитори отдавна са превърнали в много популярни. Аз съм имал щастието да работя няколко пъти със Сашо Петров и винаги съм се възхищавал от неговата мелодична реч, от неговите оригинални фабули и най-вече от неочакваните поанти. Той е печелил може би най-много български конкурси за песен, както и международни. За всеки композитор е чест и привилегия да напише песен по стиховете на Александър Петров".
Тончо Русев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички