Спечели книгата Когато Западът среща Изтока


Спечели книгата Когато Западът среща Изтока

5327

Както обещахме, специалното януарско издание на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" продължава.

Този път изкушението е от нашите приятели в издателство "Изток-Запад",  в чийто каталог се появи "Когато Западът среща Изтока" на известния музикален критик и историк Владимир Гаджев.

Двама от вас получават уникалния шанс да се сдобият с енциклопедичното изследване на авторитетния автор.

Имената на късметлиите ще бъдат изтеглени на принципа на томболата в редакцията сред всички, дали верен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича творбата на Владимир Гаджев, посветена на "Златният Орфей"?

Пишете на:ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/Iztok-Zapad

Очакваме до 11.00 ч. на 21 януари, вторник.

Оставете и GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само по веднъж.

Правилния отговор, както винаги, можете да откриете в MySound.bg!

В зората на XX век понятието "музикално творчество" все още се отъждествява с професионалните композиторски школи, родили ренесансовата полифония, оперната, инструменталната и симфоничната култура през последните три столетия, но музикалната панорама на двайсетото столетие вече започва да обхваща и популярни жанрове, които е невъзможно все така да бъдат пренебрегвани с аристократично високомерие, като тези жанрове генерират своеобразна симбиоза между непозната източна екзотика и непоклатимо наложилия се западен модел, между които попада и България – точно тази еклектика е обект на анализ в енциклопедичното изследване "Когато Западът среща Изтока".

Авторът Владимир Гаджев ни запознава с колоритната световна музика – от фолк към етно джаз и уърлд мюзик. Из страниците на книгата му ще открием различни събития и истории, формирали и продължаващи да формират мело-обликa ни: ще научим как Теодосий Спасов с Джаз линия дебютира в София на Младежката джаз сцена, как народната певица Янка Рупкина се срещна с рок легендата Джордж Харисън, как през 1987 Джо Бойд отвори широк път на българския музикален фолклор към публиката и специалистите на Запад, как през 1956 Хари Белафонте популяризира карибската фолклорна разновидност калипсо, как фамозният източен композитор, музикант и гуру Рави Шанкар фокусира вниманието към дълбините на индийското традиционно изкуство... Без съмнение "Когато Западът среща Изтока" е същински подарък за всеки меломан, като книгата съдържа и ценен снимков архив, с който се илюстрират не само процесите, но и стотиците лица на източните и западните нотни традиции.

Гаджев е един от най-изтъкнатите джазови критици, журналисти и преподаватели по история на джаза, а също и на поп и рокмузиката в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. През 2000  германското издателство Konemann и българското "Кибеа" отпечатиха за разпространение в цял свят неговата "Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света" (c художник Антон Радевски). През 2004 се появи книгата му "Love Supreme: Веселин Николов и неговите Бели, зелени и червени". Капиталният му труд "Джазът в България и българите в джаза" видя бял свят през 2010. 

Неговото фестивално изследване, посветено на "Златният Орфей", по появи година по-късно.

Междувременно, все още може да тестваш късмета си за:

- актуалния диск на Daily Noise Club "Rock'N'Roll Fixx"

Подробностите - НА

- уникална фланелка с логото на група Клас

Виж КАК

-  двойния (аудио и DVD) албум на Графа "Дим да ме няма"

Повече ТУК

- книгата на Брюно Костмал "Кой изкриви тромпета на Дизи и други джазови истории" в превод на Людмил Фотев, издание на "ДжаZZ Плюс"

Подробностите - НА

Успех на всички!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички