Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Soundprophet като алтЪрнатива


Soundprophet като алтЪрнатива

4861

Развитието на една група обикновено следва две линии: развитие в градация или развитие в застой.

Поради една или друга причина, повечето групи попадат в мътните води на второто и там си остават. Въпросът е, че новият човек по улиците на София започва да не му стига. Не иска просто пляскане с ръце и две песни на бис. Не иска просто добър концерт. Добри концерти има и по Youtube. У вас даже можеш и да си пушиш без проблеми.

Новият човек иска искреност в изпълнението, независимо какво е то. Колкото по-добро е, толкова по-голям е бонусът. Рано или късно на комерсиализма в музиката ще му се види краят, защото истинските неща ще започна да се случват отново по лайв концертите и малките сцени, както винаги е било. И те вече се случват. Джъстин Бийбър и Лил Уейн просто са някъде в дъното на една паралелна вселена. Няма нужда от истерия за съдбата на рок-ен-рола, защото всъщност всичко си идва на мястото в 21 век – хората или отново сами ще издигат музикантите, които се опитват да кажат нещо значимо, или няма да го направят. Както винаги е било преди лейбълите.

Този текст няма да е за това как Soundprophet забиха брутално във Fans в събота вечерта. Те го правят всеки път, а Fans е един от най-устойчивите разпръскватели на алтернативна култура в столицата от години, така че всичко е ясно. Няма да стане въпрос как Soundprophet е група, която на живо звучи дори по-внушително, отколкото в записите си. Като Clutch и не като Red Hot Chili Peppers. Няма да стане въпрос нито за това, че парчета като "Dead Nature" или "Strive" носят усещането като да са записвани в някой гараж, ама зад Океана. Няма да говорим и че Soundprophet не правят разлика в изпълненията си пред различна като големина аудитория и всеки път, когато отиваш на техен концерт, е като за първи път. Може би защото Soundprophet толкова вярват в музиката си, че това се оказва заразително на лайв. Всичко е по-истинско, отколкото човек може да очаква в днешно време.

Толкова за концерта. По-важното е друго: процесът на обединяване на група индивиди около някакъв източник на култура като музиката е факт. За добрия алтърнатив има място, има хора и емоция. Формации като Soundprophet ги носят и това рано или късно има значение.

У нас това е по-скоро късно, но не никога.

Снимка: Ива Иванова - Freddie

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички