Емир Кустурица старира световното си турне от София


Емир Кустурица старира световното си турне от София

4352

The No Smoking  Orchestra и Емир Кустурица - майсторите на глобалната поразия, както сами се определят, ще стартират световното си турне от София.

Както е известно, те пристигат по покана на DeGris за концерт в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 7 февруари.
 The No Smoking  Orchestra (Оркестърът на непушачите), в който режисьорът се подвизава като китарист, е  необичаен парадокс. Изпълнителите са много по-признати навсякъде по света, отколкото в роднината си, която популяризират със своите успехи. Музикантите изразяват себе си чрез звук и визия, типични за географския район, където са родени, чиито внушения обаче са заразителни за жителите на всяка точка по света.

С неподражаемата си естетика, която разпръсква музика и потресаваща енергия, те установяват връзка с цялата планета Земя. Необичаен културен феномен с 25-годишна история. Скитници по природа и носители на радост и свобода, те  комуникират със света чрез песните си. Според думите на музикантите, сега са в най-добрата си форма.

Билети за концерта - в НДК и чрез мрежата на "Евентим", http://www.eventim.bg

Емир Кустурица (Emir Kusturica) е  роден в Сараево на 24 ноември 1954. Още като ученик в средното училище снима късометражни филми, за които е награждаван. Завършва филмова режисура в известната Филмова академия в Прага (FAMU). Носител на много престижни световни награди между които втора "Златна палма" на Филмовия фестивал в Кан за "Ъндърграунд“ (Underground), романтичната комедия из живота на ромите "Черна котка, бял котарак" (Crna mačka beli mačor), за която получава "Сребърен лъв" на фестивала във Венеция през 1988 и много други.

Първият филм на Емир на английски език е "Аризонска мечта" (Arizona Dream) (1993) с Фей Дънауей, Джони Деп и Джери Луис в главните роли. Лентата отвоюва "Сребърна мечка" и Специалната награда на журито на филмовия фестивал в Берлин през 1993.
                      
Кустурица е личност, която не се побира в безукорни определения. Стихийният му талант намира оригинален, сгъстен израз още във филми като "Спомняш ли си Доли Бел", "Животът е чудо" и други популярни заглавия, също отличавани на най-престижните кинофоруми в света. Паралелно Емир се вихри на музикалната сцена в сътрудничество с други забележителни музиканти, сред които емблематичното му творческо взаимодействие с Горан Брегович. Не по-малко екстравагантно е уникалното селище Дръвенград, което Емир изгради на около 250 км. от Белград само от дървен материал и което всяка година става домакин на международния културен форум "Кюстендорф" (също създаден от Кустурица). Сега светът е в трескаво очакване на филма "Любов и война" с участието на иконата на женствеността Моника Белучи и  самия режисьор в централна роля. Премиерата ще е в Кан през май.

Читателите на "Колибри" си спомнят, че в България беше издадена автобиографията на Кустурица - "Смъртта е непотвърден слух". Една свръхенергийна, обезоръжаваща изповед, напоена със спомени за най-близките му хора, белязана от паметни срещи с магията на киното, но и от абсурдни перипетии и предизвикателства на оцеляването.
 
Из "Смъртта е непотвърден слух":
 
"Любовта е сън. А може би нищо повече от тайната на физиката, която казва, че две тела в пространството с различни температури, се стремят към сливане".
 
"Балканците живеят с единия крак на асфалта и още вадят другия от селската кал".
 
"Защото светът, в това няма никакво съмнение, се променя на улицата. Това показват Прага и Берлин, където падна не само Стената, но и тиранинът, чийто единствен басейн, като доказателство за неговата корумпираност, бе показван 15 дни подред по американската телевизия!"

"Смъртта е непотвърден слух" може да бъде намерена във всички книжарници в страната.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички