Дуо Белева – Миланов с премиера на Нека ти разкажа в Пловдив


Дуо Белева – Миланов с премиера на Нека ти разкажа в Пловдив

5014

Христина Белева и Петър Миланов ще направят премиера на новия си албум "Нека ти разкажа" в Пловдив.

Концертът на фолклорното дуо е в популярния клуб Bee Bop Cafe от 20.00 ч. на 16 март, неделя. Изявата е втора от уникалната за града поредица фолклорни лайфове, след като Теодосий Спасов и неговият квинтет препълниха заведението наскоро.

Както MySound.bg вече писа, "Нека ти разкажа" излезе на музикалния пазар в началото на месеца, а това е първото представяне на диска пред пловдивска публика.

Христина Белева (гъдулка) и Петър Миланов (китара) работят като дуо над три години, през 2011 излиза дебютният им албум "На фокус", който бързо привлича вниманието на ценителите на автентичния български фолклор.

Христина е възпитаник на училището за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел, завършва и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Две години свири в ансамбъл ТракияПловдив, а след това става солист на националния фолклорен ансамбъл Филип Кутев, където творческият ѝ път се пресича с Петър Миланов. Той е възпитаник на музикалното училище в Широка лъка със специалност тамбура, от 2002 е в колектива на ансамбъла.

И двамата са изпълнители със собствен стил в интерпретирането на автентичната българска музика. За Христина гъдулката не е единствено фолклорен инструмент, затова тя смело се насочва и към други жанрове, търсейки импровизация и джази звучене. В дуото им Петър Миланов свири на китара, демонстрирайки завидни умения и способност да диалогизира и балансира общото звучене.

Концертът е част от неделните камерни вечери на Bee Bop Cafe, в които на клубната сцена през март ще звучат и акустични проекти на П. Терзийски и М. Йосифов (23 март), и Ж. Братанов и Б. Ясенов (30 март).

Повече за музикантите

Христина Белева е възпитаник на Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел. Завършва със специалност "Инструментално изкуство – гъдулка" Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, а магистърската си степен по музикална педагогика получава от СУ "Св. Климент Охридски". Две години е в състава на фолклорен ансамбъл ТракияПловдив, от 2006 е солист в оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл Филип Кутев. Редят се награди, концерти, клубни участия, записи. Свири в група Булгара. Гост-музикант е в проекти на Ева квартет, група Дива река, Антони Дончев, Анатоли Вапиров, Изабел Куроа, Хаиг Язджиян. Реализирала е редица записи и концерти във Франция, Гърция, Германия, Белгия, Финландия, Египет, Русия, Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Полша и САЩ.

Петър Миланов е завършил е Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в Широка лъка. От 2002 до днес работи в Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Най-често партнира на Теодосий Спасов в проектите Трио, Вяра и Фолк проджект. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите "Легендата" и "Кръстопът" на Георги Андреев. Музикантът участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

Bee Bop Cafe се намира на ул. "Гладстон" 1, Дом на техниката.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички