Фолк и компютър на Симо Лазаров в Картини от една изложба


Фолк и компютър на Симо Лазаров в Картини от една изложба

4403

Албумът "Фолк и компютър" на Симо Лазаров ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 3 май, след новините от 21.00 ч.

"Българският фолклор винаги ме е привличал с богатството от интонации и ладове. Когато за първи път получих покана да участвам на международен фестивал на електронната музика, реших, че това е разковничето на успеха. Както и се получи. Пиесата "ПЛАСТ 7S" спечели овациите на публиката във Vareze, Italie, 1981, с новата постройка на произведението, коренно различна от стандартните за онова време електронни композиции. От там нататък това решение взе приоритет за участието ми в подобни фестивали и конкурси. В много от моите композиции, с които съм участвал на подобни форуми, използвам именно българския фолклор като база за създаването им", споделя професор Симо Лазаров, цитиран от Сергей Шишов, водещ на предаването за концептуални албуми.

"Впоследствие, звуково омагьосан от някои народни мелодии, продължих да експериментирам с тях, както и с възможностите на българските народни инструменти. И като бивш акордеонист, свирил на млади години всичките хора на Борис Карлов, стигнах и до него, правейки ремикс на негови записи като едно преклонение към  този талант. Експериментът излезе успешен, имайки предвид, че в тези години компютри за обработка и редакция на звука нямаше и всичко се правеше с аналоговите магнетофони и синтезатори - къртовски труд, възнаграден с аплодисментите на многобройната слушателска аудитория. Народните песни, изпълнявани от певци и певици, пък дават възможности за процесиране на звука, които са друг обект на моите звукови интереси. И така се получи тази част от двойния албум.

Учудващо – и днес, съдейки по гледанията на тези мои пиеси в YouTube, които надминават цифри с по три-четири нули, се оказва, че тази звукова материя привлича и винаги ще привлича слушателския и зрителски интерес" - ето така ни въвежда именитият български музикант в своя проект "Фолк и комютър" (обложката на снимката).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички