Втори албум от Babyface Clan! Невероятно, но (арте) факт!


Втори албум от Babyface Clan! Невероятно, но (арте) факт!

4730

Феновете на Babyface Clan очакват втория албум със студиен материал на любимците си много, ама много отдавна.

Още от 2000-та година, когато бандата, воглаве с ексцентричния фронтмен Насо Русков, издаде диска "Romantica", чийто тираж отдавна е изчерпан и е меломанска рядкост. (Слух носи, че дори самият Русков разполага с едно пиратско копие от него в домашната си фонотека).

И точно когато родните почитателите на алърнатив рока - каквото и да означава това, май бяха напът да изгубях надежда, че ще доживеят следващия проект на Babyface Clan, ей го - на!, той идва. Тоест - дошъл е вече. И е факт. Залагащ - както винаги, на ефекта на изненадата, Насо Русков анонсира концерт, представящ втория албум на бандата - "You’re Not Wearing Your Tie".

Събитието, подкрепено от Beefeather и Tuborg, ще се състои в столичния клуб "Терминал 1" от 21.00 ч. на 8 май. Без съпорт банди. Билетът за вход е 10 лв. в предварителна продажба и на място.    
 
"Да, от "Romantica" насам не сме издавали нов [диск], защото ни нямаше 5-6 години. През 2007-ма имахме само един реюниън. Последния албум много го забавихме. Сега вече сме много по-организирани и много по-бързо ще можем да направим нов албум. Сега имаме задачата да събудим отново интереса. Някои ни помнят и чакат, но други от младото поколение не са чували за нас, трябва да се докажем", не крие певецът.

"Винаги ще бъдем по-странната и различна група, винаги ще бъдем леко фрийкове, винаги ще предлагаме нещо заплашително и рисковано от гледна точка на имидж, визия и това, което казваме. Това ни прави абсолютно непреходна група. Това не значи, че се нагаждаме обаче. Има такива, които сменят стила си според това какво е модерно. Погнусяват ме, това е отвратително. Това са пълни скапаняци и страхливци за мене".

"Заглавието на албума е вдъхновено от филма на Хичкок "Полуда". Главният герой, господин Ръск (ако добавим –ов, става Русков), души жени с вратовръзката си. В момента, който го залавят, не му казват, че е арестуван, а следното: "Г-н Ръск, Вие не носите вратовръзката си". Хичкок е любимият ни режисьор и има голямо влияние над звученето и визията ни. Пуснахме албума като download през декември, сега е официалният концерт, на който ще има и диск, и плоча. Преди някои се оплакваха, че няма диск, а други - плоча. Сега ще има всичко и ще има всякакъв мърчъндайз", пояснява Русков в специално интервю за Actualno.com. Прочти го ТУК!

С космично-истеричен саунд и най-вълнуващия фронтмен в страната, концертите на BFC са едно по-особено зрелище. Групата има многобройни гигове и турнета през годините (в България и Европа), свирейки с артисти като Placebo, Groove Armada, Molotov, Stereo MC's, Asian Dub Foundation, Sheep Оn Drugs, Transglobal Underground, Dead Kennedys и множество други, а албумът "Romantica" получи рекорден брой номинации на тогавашните награди на телевизия ММ. През 2003 групата излезе в пауза, след като фронтменът Насо Русков и китаристът Иво Стоядинов основаха Imbeciles & The Poison Umbrella и заминаха за Лондон, за да подпишат договор с инди лейбъла Only Lovers Left Alive, основан от Марко Пирони – легендарния китарист на Adam And The Ants и една от основните фигури на първата британска пънк вълна през 70-те. Групата прекара пет години в Лондон, където бе съпорт на едно от британските турнета на Placebo, свири заедно със Sohodolls, Sigue Sigue Sputnik, D.A.F, Lene Lovich, Sheep Оn Drugs, White Rose Movement, Lorraine, Noblesse Oblige, The Modern, Wendy James (Transvision Vamp), Blaine Reininger (Tuxedomoon), Colin Dale, Ladytron, Film 2, The Auteurs, Ulterior и бе една от най-активните банди на лондонската електро рок сцена. Дебютният им сингъл получи добри рецензии от списания като Rocksound, а прочутият фотограф Ник Найт (Vogue) заяви, че това е една от любимите му групи. В периода 2005-2007 в Imbeciles свириха барабанистът Дейв Андрюс и бившият басист на Adam And The Ants Кевин Мууни. През 2007 Babyface Clan направиха еднократен риюниън концерт в София заедно с британците Sheep On Drugs, а година по-късно свириха и с мексиканците Molotov.

Както MySound.bg писа, бандата официално се събра отново в средата на 2009. Последваха две поредни участия на Spirit Of Burgas, както и на фестивала Parklive.

Клипът към "No Pressure", пилотен сингъл от "You’re Not Wearing Your Tie", може да бъде видян тук http://www.youtube.com/watch?v=TJQ1RdgumhM

"Romantica" бе класиран на 31-ва позиция във Вечната колекция - Топ 50 на българските поп и рок албуми, в представителна анкета на списание "РИТЪМ", проведена през 2003 сред близо 150 музикални капацитети по повод 15-годишнината на неизлизащия вече музикален официоз.

"При Насо Русков и компания всичко е спектакъл – с драматургия, сценография и музикално оформление. Може би това не се е харесвало на някои хора, които в началото на 90-те са смятали Бейбифейс Клан за най-гадното групе в България, но вече са техни предани поклонници. Как се случи това? От една страна, модата се промени и хората в България постепенно оцениха шика на това да си "алтернативен" по принцип. От друга – групата поошлайфа алтернативността си и се постара да намери по-мек и по-мелодичен звук. (Пък и да изглежда по коренно различен начин.) "Romantica" е точно това. На някого този албум може да се стори модерен, на друг – старомоден. На места може да прилича на Фън Лавин Криминалс, на места - на П.и.Л. Понякога звучи като лековат дръм-енд-бейс, понякога - като по-стерилен ейсид джаз, понякога - все пак, като рок-ен-рол. Точно затова е подходящ за края на 2000-та - тя, казват, отваряла някакъв си път към третото хилядолетие, което нямало да бъде така придирчиво към формата. Неизменното в нея обаче си остава характерният глас на Русков, който все повече е себе си, и все по-малко - мелез между Джони Ротън и Пери Фарел. И "странните" му текстове, в които има място за ирония към всичко наоколо; особено - за нещата със съмнителна морална или естетическа стойност. Когато той казва "това е едно парче за романтиката..." или "за любовта...", трябва винаги да имаш едно наум...", завършва ревюто на "РИТЪМ".

"Смешно е говориш за старите албуми. България е страната на чудесата – по онова време всичко се случваше директно по телевизията. Не трябваше да чакаш да станеш добър и някой да те открие. Първите ни излизания пред публика бяха социалистически мероприятия", довери фронтменът по онова време.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички