Марио Станчев и Веселин Койчев с общ концерт в Пловдив


Марио Станчев и Веселин Койчев с общ концерт в Пловдив

3772

"Камерна сцена Пловдив" посреща именития български пианист Марио Станчев.

Той пристига от Лион специално по покана на джаз китариста Веселин Койчев, с когото ще представят проекта "Фолклорни и джаз акценти" в Първо студио на Радио Пловдив от 19.00 ч. на 14 май, сряда.

В концерта ще участват още академичният народен хор на АМТИИ с диригент Костадин Бураджиев и кавалджията Васил Василев.

"Фолклорни и джаз акценти" включва някои от най-красивите български народни песни, обработени за дамски народен хор и аранжирани с хармоничните и ритмически похвати на джаза и фюжъна. Обработките са на Костадин Бураджиев, Веселин Койчев, Вичка Николова и Цветан Недялков. Ще бъдат изпълнени и авторски пиеси в български стил на Марио Станчев и Дарин Бърнев.

Марио Станчев е сред най-успелите в световен мащаб български джазови музиканти, блестящо реализирали потенциала си в чужбина. Живее във Франция от 1980. През 1981 печели международния конкурс по джаз импровизация в Лион, където по-късно основава департамента по джаз към Лионската консерватория. Преподава там и до днес. Концертира из цяла Европа, САЩ, Канада, Китай, изявява се като солов пианист и участник в различни формации, в кариерата си работи с музиканти като Майк Ричмънд, Енрико Рава, Рон Картър, Андре Чекарели, Адам Нусбаум, Филип Петручани, Симеон Щерев и др. Сериозна част от творчеството му е базирана на българската народна музика. За неговите композиции и оркестрации международната критика е единодушна: "Класически влияния и български фолклор, претворени в модерен джаз, който не забравя да суингира!". "Мащабните и колоритни оркестрации на Марио Станчев се вписват в традициите, от които и Дюк Елингтън не би се отказал. Той дава на своите музиканти шанса да покажат истинската си стойност".

Веселин Койчев е име, с което Пловдив неслучайно се гордее. Ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени и червени. Автор на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Смесването на джаза с елементи на рок, българска народна музика и класика са в основата на неговото творчество. Свири с най-големите имена на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени. В дискографията му са 10 албума, в кариерата си има над 1 000 концерта на всички форуми на джаза у нас, Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Пролетният сезон на "Камерна сцена Пловдив" се съфинансира от община Пловдив и фирма "Дерони". Реализацията му е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

Проектът партнира и с Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), която чества своята 50-годишнина през 2014.

"Камерна сцена Пловдив"
https://www.facebook.com/ChamberScenePlovdiv

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички