Мистерията на българските гласове ще почете откривателя си в БНР


Мистерията на българските гласове ще почете откривателя си в БНР

4715

С концерт-спектакъл "Мистерията на българските гласове" Българското национално радио ще отдаде почит на Марсел Селие - откривател на прочутата българска формация, в Мраморното фоайе на БНР от 18.00 ч. на 14 май (сряда).

Спътницата в живота и работата му - Катрин Селие, ще получи наградата "Сирак Скитник", с която в началото на тази година радиото удостои Марсел Селие посмъртно. Отличието му беше присъдено за популяризирането на българския фолклор. Швейцарският етнолог, музикант и продуцент разнесе из целия свят гения на българския талант, народно творчество и уникална душевност чрез Мистерията с диригент професор Дора Христова.

Както MySound.bg писа, през 1952 Марсел пристига в България като търговец на метали и за първи път чува народни песни. Свързва се с ръководството на Българското национално радио и купува няколко записа. През 1960 започва да води радиопредаване със записи на фолклорна музика по Западношвейцарското радио. Катрин Селие нарича предаването "Мистерията на българските гласове" (Le Mystиre des Voix Bulgares), а в продължение на 25 съпругът й го води и под името "От Черно море до Балтика".

По-късно Селие създава своя продуцентска компания. В дискографията на лейбъла Cellier централно място заемат записите "Le Mystиre des Voix Bulgares" (Vol. 1) (1975), "Le Mystиre des Voix Bulgares", Vol. 2 (1988), "Le Mystиre Des Voix Bulgares", Vol. 3 (1989), а също и материал на знаменития румънски изпълнител на пан-флейта Георге Замфир, когото продуцентът също открива още в края на 50-те години и прави световна звезда, както и на музика от Албания.

През 1990 вторият албум печели най-авторитетната награда за записи - "Грами". Издаден е и четвърти проект от поредицата, а дискът "Ритуал", тиражиран в САЩ, е номиниран за "Грами" през 1994 година. В поредицата най-много записи има тогавашният Хор на Българската телевизия и радио, който по-късно приема името Мистерията на българските гласове. С изпълнения са включени хоровете на ансамблите Филип Кутев, Тракия, Пирин, Добруджа и Родопа. Сред композиторите на песните са Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Николай Кауфман, Георги Минчев и Стефан Драгостинов.

В много интервюта Марсел Селие казваше, че любимите му български певици са Янка Рупкина, Надежда Хвойнева и Стефка Съботинова. Негова е и заслугата за популяризирането на знаменитата песен "Притури се планината". През 2002 швейцарецът беше в София за концерт по случай 50-годишнината на феномена Мистерията на българските гласове.

Марсел Селие почина на 13 декември 2013 в Шебр, Швейцария, след кратко болeдуване на 88-годишна възраст. "Съпругата му Катрин ми съобщи, че в последните си часове е поискал отново да слуша български певици", разказа тогава композиторът Георги Минчев.

Катрин Селие пристига у нас по покана на Българското национално радио.

Придружават я синът й Александър и внучката Люси.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички