Кърт Елинг - черешката на тортата на JAZZiT: Посветено на теб


Кърт Елинг - черешката на тортата на JAZZiT: Посветено на теб

4316

Музикална къща БНР представя поредното събитие, посветено на честванията по повод 80-та годишнина на Българското национално радио.

Кулминацията на проекта -  част от фестивала JAZZiT, иницииран от диригента на Биг бенда на БНР Антони Дончев през 2013, е изявата на Кърт Елинг (Kurt Elling).

Звездният американски джаз вокалист ще представи програма, която е подготвил за своето европейско турне с различни оркестри, в зала 3 на НДК на 28 май. За бенда на БНР ще е огромна радост и гордост да интерпретира едни от най-популярните и оригинални изпълнения на Кърт Елинг

Концертът обещава неповторимо музикално изживяване за любителите на истински качествената музика, допълнено от неповторимото джаз присъствие на Кърт Елинг и неговата брилянтна вокална техника.

Както MySound.bg вече извести, началото на JAZZiT тази година беше поставено от концерта на Васил Петров с Биг бенда и щрайх от симфоничния оркестър на БНР в навечерието на 30 април, обявен от Хърби Хенкок за Световен ден на джаза. Според него отбелязването на празника разкрива способността на тази музика да събира различни култури и нации. Липсата на фиксирани правила превръща джаза в един от най-жизнените и разнообразни жанрове, съчетаващ в себе си стилове като суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация.    

"Ако съществува аристократична линия  в света на джаз вокалистите, бих казал, че титлата се предава от Сачмо към Мел Торме, през Джон Хендрикс на Марк Мърфи и оттам директно към Кърт Елинг", отбеляза JazzTimes.

Кърт Елинг е роден в Чикаго през 1967. От ранна възраст се занимава с музика под влияние на баща си, който е капелмайстор в лютеранска църква. Учи различни инструменти, но любовта към пеенето го подтиква да стане джаз вокалист.

Безупречното използване на скат и вокализация, както и неговите оригинални текстове за такива музикални шедьоври като "Ревълюшън" на Джон Колтрейн например, поставят Кърт на върха на креативната вълна при модерните джаз артисти.

През 2009 печели "Грами" с диска "Посветено на теб", а до момента има издадени 10 албума, всеки един от които му носи номинация за същите престижни отличия – безпрецедентен случай в историята на джаз вокалистите.

Многократно е удостояван с награди за най-добър вокалист и печели едни от най-престижните отличия на критиката и зрителите. Асоциацията на джаз журналистите го удостоява с най-високото си отличие цели 8 пъти.

Талантлив певец и текстописец, Кърт Елинг затвърждава своята репутация на подчертан новатор и оригинален изпълнител и с най-новия си албум, посветен на креативните вибрации на емблематичната сграда "Брил Билдинг" в Манхатън, станала дом на музикалните офиси на звезди от ранга на Пол Саймън, Дюк Елингтън и Нат "Кинг" Коул.

Преминали през джаз филтъра, неговите класически поп и рок песни излизат далеч извън рамките на жанра и се обогатяват с  неочаквана ритмика и чувствителност.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички