Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пир на сетивата с Arkona в Mixtape 5. Славься, Русь!


Пир на сетивата с Arkona в Mixtape 5. Славься, Русь!

4495

Руснаците Arkona са за трети път в София.

С всяко следващо гостуване числеността на публиката на концертите им у нас расте. Паган/фолк бандата дръпна доста в последните 3-4 години и излезе от дълбокия ъндърграунд. С издаването на новия албум "Yav" ("Явь") логично последва и турне, на което проектът да бъде представен на живо.

Ето ги гостите в столицата  на 6 юни. Това не е обикновен ден - от мен да знаете. 6 юни е официален ден на SLAYEEEEEEER! А тази година се оказва ден на сватбата на нашите стари познайници Васил Върбанов и Даниела Филипова от Радио "Тангра Мега Рок". Големият купон по повода се провежда в Mixtape 5B Side (малката зала на клуба) в съседство на залата, в която е шоуто на Arkona и Shambless. Как да седи мирен човек в такава вечер и да не осъмне с ведра шумна компания? И, разбира се, кажете "честито" на специалната семейна двойка.

Наздраве!

Като че ли свикнахме да гледаме Arkona с Vrani Volosa за съпорт банда, но този път ще ги видим в компанията на Shambless. Още една добра възможност да промоутират новия си албум "Irke Ranefas", излязъл в самия край на миналата година. Схемата барабанистът да е и вокалист, която прилага бандата, не е много популярна. Павката, който от юноша бУеден се превърна в исполин, се справя добре и с двете функции. Очевидно, публиката е очарована, няма начин момчетата да слязат от сцената. И сетът им е удължен с 2-3 парчета от планираните в отговор на скандиранията на тълпата за още.

Същата тази тълпа, оказва се, може и да вика по-силно и готви "засада" и за гостите от Русия. Дори само лайн-чек-ът на Arkona бърза пали страстите и огънят ще може да бъде загасен само с друг, по-силен. Факелът за него носи Мария Аркипова,  или Маша "Scream", вокалистката на бандата. Микрофонът е точно като факел в ръцете на слабата жилава фронтдама. Погледът й е на горски човек, на вожд на племето, на хищник, дебнещ плячка. Настръхвам още на интрото от актуалния албум "Явь". По всичко личи, че това ще е един силен сет, който започва с "От сердца к небу" и "Гой, Роде, Гой!". Да ме прощават русофобите, но прославата на славяните братя с песни като тези има особено въздействие.

Забравете политиката, забравете всякакви внушения на държавно ниво, мислете за културата и пейте "Славься, Русь!", "Стенка на Стенку", "Память", "На страже новых лет"… Хората в публиката до един - до е-д-и-н, пеят - дума по д-у-ма. Такова нещо не се вижда често – пред сцената, отстрани по бара, на стълбите в клуба – всички са с вдигнати ръце, превъзбудени. И я как се движат само!

Наметнала неизменния си сценичен артикул - вълча кожа, Маша сякаш са я хванали бесовете и буквално буйства под прожекторите Не само сценичното й присъствие е за отличен, а и нейните вокални възможности – редува красиво чисто пеене и дълбоки ревове умело, сякаш не излизат от едно гърло. Гайди, флейти, тъпани, дайрета и народни костюми допълват изживяването и придават тежест на въздействието на музиката, в чиято идентичност и автентичност е силата на Arkona. Заради тях обичаме тази група много, ама много.

След час и нещо дивеене връщаме гостите на сцената за още един щур танц: "Купала и Кострома", докато сме набрали скорост от последното в обявения сет парче "Ярило". Ето така се пирува.

Маладцъй! Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички