Близо 15 000 на четвъртия A to JazZ фестивал в Южния парк


Близо 15 000 на четвъртия A to JazZ фестивал в Южния парк

4009

Близо 15 000 души се насладиха на етно и уърлд ритми от цял свят благодарение на най-богатата програма на A to JazZ Festival досега.

Така традиционното тридневно събитие, състояло се между 27 и 29 юни, регистрира своеобразен рекорд по посещаемост.

Както MySound.bg нееднократно писа, в четвъртата си година фестът премина под знака на етно джаза. A to JazZ World Festival предложи на меломаните два пъти повече музика и по три концерта на вечер с участието на артисти от Испания, България, Португалия, Кабо Верде, Камерун, САЩ, Мексико, Венецуела и др. Освен с много музика и танци A to JazZ World ще бъде запомнен и като джазовия Уудсток заради невероятната атмосфера, която доминираше в трите дни. Сред уютната зеленина на столичния Южен парк под открито небе среща си дадоха приятели, семейства с деца и много чуждестранни гости на града, за да слушат качествена музика и да изживеят един незабравим уикенд.

Гала вечерта на A to JazZ World Festival на 29 юни ги дари с брилянтните афро-кубински ритми на големия басист Ричард Бона и формацията Mandekan Cubano, които превърнаха събитието в своеобразен празник на джаза. Преди това сцената загряха българската фламенко гордост Banda del Padre и брилянтното Етно джаз трио на изключителните инструменталисти Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров. Малко по-рано в обедните часове на неделния ден Ричард Бона (на снимката) изнесе музикална лекция, наречена от него "Клиниката на Бона".  Близо 200 човека дойдоха в Музикалното училище да почерпят от забележителния му опит и значими колаборации с имена като Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Чака Кан. Камерунският басист даде ценни съвети на присъстващите млади инструменталисти и показа добри примери по импровизация.

Вече в историята са и запомнящите се изпълнения на Биг бенда на БНР и Jazzophonia начело с маестро Антони Дончев, както и въздействащата изява на септета на Хавиер Масо Карамело, превърнало се в своеобразен трибют на покойния китарен виртуоз Пако де Лусия. Те бяха на сцената на джаз фестивала в петъчната вечер. Испанските музиканти отведоха публиката на вълнуващо пътешествие към гореща Андалусия, а в събота гостите се завърнаха в мистичната Родопи планина с етно ритмите на Димитър Льолев и Михаил Филипов квинтет. Чудесният акустичен бенд на Тито Париш пък омагьоса феновете с изпълнения в типичния за Кабо Верде стил морна.

И тази година A to JazZ Festival предостави възможност за изява на талантливи деца в традиционните творчески работилници за най-малките. Съвместно с Детската академия за сценични изкуства на Пол Макартни LIPA 4:19 A to JazZ Festival събра около 40 деца, които се включиха в уъркшопове по изработване на маракаси и сценография, публична реч и изучаване на джаз и етно танц. В продължение на два дни те се подготвяха за финалното гала представление "Хакуна Матата" – постановка по един от любимите филми за деца - "Цар Лъв". Резултатът бе артистичен пърформънс с ефектна сценография – повод за радост за всички деца и гордост у родителите.

A to JazZ Festival се провежда ежегодно от 2001  насам от фондация "A to Z" и фондация "Америка за България". Вече втора година фестивалът подкрепя кампанията София – кандидат за Европейска столица на културата 2019, чиято цел е да нареди града ни до най-големите европейски столици с богато културни наследство и практики.

С близо 15 000 човека, посетили A to JazZ Festival през изминалия уикенд, единственият джаз фест на открито в София доказа, че ние вече сме достойна част от културния живот на Европа. Снимки от фестивала - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички