Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Джаз титанът Майлс Дейвис оживява във филм на Дон Чийдъл


Джаз титанът Майлс Дейвис оживява във филм на Дон Чийдъл

4754

Част от живота на един от най-великите и влиятелни музиканти на XX век - Майлс Дейвис (Miles Davis) (1926-1991), ще бъде претворена в игрален филм със заглавие Miles Ahead ("Майлс напред").

Така се казва един от шедьоврите на легендарния джаз тромпетист, композитор, аранжор и бенд лидер, излязъл през 1957. Албумът е записан със специалното участие на диригента Гил Евънс (Gil Evans) с идея да съедини всички пиеси във формата на симфонична сюита чрез оркестрови преходи, за да се получи цялостно звучене. Тавата е първата от знаменитата поредица на двамата титани, включваща още студийните албуми "Porgy And Bess”, "Sketches Of Spain" и "Quiet Nights", както и концертния  проект "At Carnegie Hall", обявени за събития в музикалния живот, за "повратни".

С тежката задача да достави достоверна художествена интерпретация на човека и културен феномен Майлс Дейвис се е заел Дон Чийдъл (Don Cheadle). Освен че играе главната роля, харизматичният артист се изявява като режисьор и съсценарист на биографичния филм. Чийдъл е огромен почитател на изкуството на Дейвис и повечето кино- и музикални фенове са доволни, че именно той стои зад проекта.

Снимките на Miles Ahead започнаха в Синсинати, Охайо. Гримьорите, стилистите и отговорниците по костюмите са свършили чудесна работа, съдейки по първите реакции във виртуалното пространство. Ключов детайл в лентата е легендарният тромпет, с който Дейвис омагьосва джаз сцената и пленява колективното въображение на по-добрата част от музикалната публика, пишат световните агенции, според които Miles Ahead трябва да е готова догодина.

Работното заглавие на проекта бе Kill The Trumpet Player. Акцент в продукцията обаче е петгодишният период края на 70-те години, в който Дейвис спря да свири, композира и продуцира. "Когато запази тишина", обобщи "Холивуд Рипортър", обявявайки, че на Чийдъл ще партират Юън Макгрегър, Майкъл Сталбърг, Зоуи Салдана и Кийт Станфийлд. Лентата ще представи "моментни връщания към отминалите години", разкривайки детайли от брака на Майлс с Франсис Тейлър Дейвис.   

Дон си спомня, че е видял джазмена на живо именно в годината на завръщането му на сцената. Специално за филма актьорът се е научил да свири на тромпет, но музиката, която ще звучи, ще бъде изпълнена от самия Дейвис.

Свързваме Чийдъл с филмите "Хотел "Руанда", "Сблъсъци" и джаз и блус драмата "Рей" за живота на легендарния Рей Чарлс с участието на Джейми Фокс.

Miles Ahead е напълно независима продукция, за която Дон използва платформата за crowdfunding IndieGogo – или с други думи, да представи на широката публика проекта и да очаква подкрепа под формата на (най-често) малки (или по-големи – в зависимост от възможностите) суми, които се трупат заради популярността на идеята.

Интересна подробност е също така фактът, че самият Чийдъл не е бил убеден, че иска да участва – заради биографичната основа на проекта и задължителните пропуски, които един сценарий прави, за да "сгъсти" времето и да предаде нечий живот в рамките на два часа на кино.

Но когато през 2008 година Майлс Дейвис получава своето място в Рок-ен-рол залата на славата, на журналистическия въпрос "Ще бъде ли направен филм за живота на Майлс Дейвис?", племенникът на музиканта отсича: "Да! И Дон Чийдъл ще играе в него". На което актьорът реагирал с удивление "Кой? Аз ли?".

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички