Култовият филм Дъждовен ден вече и на DVD


Култовият филм Дъждовен ден вече и на DVD

5013

Придобилият култов статус филм "Дъждовен ден" (Rainy Day), чиято премиера се състоя в края на 2013,  вече е откриваем на DVD.

78-минутният стилен черно-бял режисьорски дебют на Андрей Чертов, който е още сценарист, оператор и продуцент, е откривам в "Дюкян Меломан" в София (улица "6-ти септември" 7а). Продууцията, посветена на изявения джаз китарист и композитор Огнян Видев, е по музика на маестро Милчо Левиев с участието на самия Видев, Мая Новоселска, Иво Папазов - Ибряма, Милчо Левиев, Борислав Ясенов и колоритния Джони Пенков - като звукооператор.

Сред последните мохикани на пловдивската бохема наред с Атанас КръстевНачо Културата, Георги БожиловСлона, Катя Паскалева, Димитър Киров, Георги БояджиевБояджана, които вече ни напуснаха, наред с други художници и творци, музиканти и поети, писатели и артисти, името на българския джазов  музикант Огнян Видев е едно от най-ярките.Той се обяснява в любов пред китарата си. "Тя е най-нежната и най-ревнивата жена. Към нея трябва да се отнасяш много внимателно", споделя джазменът (на снимката) за музикалния инструмент. Спомените пораждат картини от реалното и миналото. Музиката му превъплъщава всекидневието в особен мир на художника.

"Една филибелийска история", така Чертов определя "Дъждовен ден", търсейки мястото на китариста в една вселена от личности - повечето от които вече на небето, родила легендата за неповторимата атмосфера на Пловдив. Авторът на филма е успял да направи и последното интервю със сина на Златю Бояджиев - художника Георги Бояджиев-Бояджана, който почина съвсем наскоро.

Освен за арт средата в града и бохемския живот на Пловдив, лентата разкрива уникални, дори останали потайни от гостите на града, негови кътчета. Старинната част е показана с препускане на камерата по калдъръмените улички, търсенето на подслон зад спретнатите дувари на вековни къщи и пийването на топло червено вино в малки ханчета някъде из улиците на Стария град.

Името на Джони Пенков е познато на поколения киномани и ценители на високия хумор. Незабравими са превъплъщенията му пред камера в киното и телевизията: милиционерът в "Рицар без броня", "Фокусите" с автор Радой Ралин, телевизионното предаване "Ние, собствениците", радиопредаването "Как ще ги стигнем" с Тодор Колев, и много други.

За колегите той е неизчерпаем извор на хумор и оптимизъм, с които заразява, и продукциите, в които участва, като това не остава скрито за зрителите.

"Дъждовен ден"е първият филм от документалната програма "Хот Док", представена от "Арт Фест" и фестивала "Милениум".

Трейлър на "Дъждовен ден"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички