За другостта с етични въпроси


За другостта с етични въпроси

3641

Албумът "The Human Contradiction" на холандската група Delain ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 часа, тази съботa, 11 октомври.

Писателката Octavia E. Butler има репутацията на грандама дама на фантастиката, но едва ли е предполагала, че нейното творчество ще има развитие в стила симфоник метъл. Ето обаче какво споделя певицата на Delain Charlotte Wessels:   

"Идеята за "The Human Contradiction" ("Човешката непоследователност") заимствахме от трилогията Lilith’s Brood (известна у нас като "Ксеногенезис") на Octavia E. Butler. В нея е застъпена тезата за човешката непоследователност, която  се корени във факта, че като човешки видове притежаваме както интелигентност, така и йерархична подчиненост. В това се корени проблем, тъй като йерархичната подчиненост води до мисловното противоречие "ние срещу другите", което кара хората да избират произволно качествата на хора, същества и т. н., и след това да използват тези качества, за да оправдаят класирането им по-високо или по-ниско в социалната и ценностна стълбица. И точно това поведение позволява на всички системи за дискриминация, като расизма например, да съществуват. Така се създават множество форми на дуализъм: мъже и жени, черно и бяло, човешки и нечовешки видове, природа и култура. Идеята за човешката непоследователност е, че има противоречие, което причинява верига от взаимоотношения, които както в трилогията на Octavia E. Butler, така и в действителността, се оказват саморазрушителни.

Що се отнася до начина, по който тази идея намери място в текста на песните от "The Human Contradiction", той е развитие на темите и задълбочаването им от предишното ни издание "We Are The Others" ("Ние сме другите"), най-вече по отношение на другостта и как хората се отнасят към нея, на другостта между хората и другостта между хората и другите видове. Тази тема дълго време владееше мислите ми и в албума може да откриете песни като "Army Of Dolls" ("Армия от  кукли"), в която се говори за обективизацията, за външния израз и налаганите стандарти, с които хората трябва да се съобразяват, за да изглеждат красиви или просто нормални в рамките на нормативно регулираното общество.

Също така в "Your Body Is A Battleground" ("Твоето тялo е бойно поле") става дума за цяла индустрия, която прави истинско състояние от това да казва на хората, че телата им не са достатъчно добри. Просто си мисля, че има някои етични въпроси, които човек може да си зададе, когато толкова пари се въртят в една индустрия, която е толкова агресивна по отношение на живота на хората, и най-вече на това, което ценят най-много – своето здраве и благосъстояние. Така че тук определено има етични въпроси, и това, което ме изненада е, че някои хора наистина се обидени от тяхното повдигане. Мисля, че става още по-страшно, когато определени индустрии стават толкова силни, че хората вече не могат да поставят дори етични въпроси.

За мен също беше много трудно да приема, защо някои от хората, смятащи за нарушение приемането на  другост по някакъв начин, тъй като са страдали от психически заболявания, ни мислеха за стереотипни. Но всеки, който се е заслушал в текстовете на нашите песни, знае, че ние винаги се застъпваме за слабите, за потиснатите и отхвърляме идеята да се вместваме в някакви норми.

Песента "Your Body Is A Battleground" е опит да се направи точно обратното на създаване на норма, това всъщност е негова критика. Имаше и хора, които разбраха текстовете ни буквално и си мислеха, че казвам: "за да станете важни личности, трябва да си направите пластична хирургия", но аз никога няма да изрека подобно нещо. Опитах се да направя пояснение за песента "Your Body Is A Battleground", но имаме и текстове за другости, които не са хора, като в "Tell Me, Mechanist" ("Кажи ми, конструкторе), където става дума за животни. Това е текстът, в който най-силно съм защитила отношението си към правата на животните, докато в "The Tragedy Of The Commons" говорим за проблемите на околната среда и нейното опазване.

Така че целият албум е около темата за другостта, погледната от различни ъгли. Мислех си, че човешката непоследователност е достатъчно добра и всеобхватна тема, за да се спрем на нея, като обясним основната си идея откъде се е породила в човешката ни природа", завършва Charlotte Wessels, цитирана от водещия на предаването за концептуални албуми Сергей Шишов.
 

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички