Фантазии за феи, духове и елфи


Фантазии за феи, духове и елфи

3470

В средата на 70-те години на миналия век пианистът Chick Corea замисля нещо, както сам признава, значително различаващо се от всичко правено от него дотогава – цикъл  от 3 албума, включващ "The Leprechaun", или "Елфът", "My Spanish Heart" ("Мое испанско сърце") и "The Mad Hatter" ("Лудият Шапкар").

Общото между тях е изобразяването на света на фантазията, на въображението, което поражда и необходимостта от прилагането на специфична форма на изложение, както и съответния музикален инструментариум. В първия албум от тази трилогия - "Елфът", Chick Corea и приятелите му Eddie Gomez, Joe Farrell, Steve Gadd, Gayle Moran и други, ни повеждат в своите фантазии за феи, духове и елфи.

Ето какво разказва знаменитият джазмен за този свой проект:

"Винаги съм бил силно привлечен от разделителната линия между света на фантазията и реалния свят. Има хора, които се чувстват значително по-удобно в единия от тях, но всички ще се съгласим в съществуването на въображението. Въображението изглежда безпределно и почти изцяло неизследвано. Но без него и поради това без създаването на изкуство, животът остава твърде груб и мрачен. Не зная да има някой, който да не може да се наслади на една добра история, примесена с малко вълшебство и приключения на въображението. Елфите, духовете, феите и пакостниците са положителната, игривата страна на въображението, докато дяволите, вещиците и вампирите са от тъмната страна. Това е светът на духовете във формата на фантазии със специални енергии и възможности, за които всички ние си мислим, а някои от нас дори се опитват да постигнат. Моята собствена версия на палавия дух, заедно с придружаващите го феи, елфи и пакостници, е вплетена в канавата на албума "Елфът", завършващ с моята представа за главния елф, който пък си има своя собствена мечта".
    
През 1976 "Елфът" е отличен с най-висока оценка от специализираното издание Down Beat, а през същата година получава две награди Grammy – за най-добро джаз изпълнение от група и за най-добър аранжимент на инструментален запис за пиесата "Leprechaun's Dream" ("Мечтата на Елфа").

Всичко това, а и още нещо, може да чуете в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 24 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички