Sabaton отново в София – все по-добри и по-обичани


Sabaton отново в София – все по-добри и по-обичани

5672

Обожавам да ходя на концертите, организирани от BGTSC.

Рекламират се по половин година, прилежно и методично. Всичко минава по предварително обявен план, който се спазва до секундата. Обяснителното инфо преди проявата е подробно и съдържанието му се спазва до вманиаченост. Групите разцепват секундата в сетовете си, изобщо - всичко се случва леко и без напрежение.

Резултатът – още по-прекрасен концерт на Sabaton от онова разбиване преди точно 2 години (без 2 месеца) на същото място (зала "Универсиада"). Този път с малко по-голяма сцена и още по-ИСТИНСКИ саунд.

Заради изтрещелия столичен трафик (на метъл концерт се ходи с градски транспорт, колите са за лигльовци) влизам 2 минути след 20.00 часа в залата с надеждата да се докопам до седящо място. Къде ти? Вътре е мармалад. 3-4000 души са натъпкани като сардели и вече подскачат на току-що стартиралите финландци от Battle Beast, които влитат в шоуто с "Far Far Away".

Докато търся прилична зрителна позиция, за норматив се виждам в мелето с Милена, Звезди и Ния от Черно фередже. Новата (от 2012) вокалистка на Battle Beast Ноора, въпреки повечкото си от нормата килограми, ме печели на мига, повтаряйки фразата "Back To The 80s" няколко пъти. Следват 30 минути изключително приятен пауър метъл в поредица: "Far Far Away", "Black Ninja", "Touch In The Night", "Madness", "Iron Hand" и силен финал с "Out Оf Control".

Само за информация, новият (трети) албум на Battle Beast – "Unholy Savior", е № 1 във Финландия в момента. Идеален избор на Sabaton за съпорт в турнето  Heroes. Още повече, че те дори правят кавър върху "Out Оf Control" на финландците в разширената версия на новия си албум. Абе, направо скандинавска шуробаджанащина! :)

Следват 15 минути преходна пауза, в която изследвам публиката. Хеви метълите не са това, което бяха. Средно на 100 човека, дали ще видиш един с дълга коса. Всичко живо е с ошушкан череп и пести яко от шампоан. Поне тениски на Sabaton – дал Господ.

Казано е, че в 20. 45 часа излизат холандците от Delain. И те разцепват секундата. Фронтдамата Шарлот Уесълс е с боди от секс нагоре, ама от кръста надолу не е жалила напоследък хамбургерите, май. Тя е и първата шашардисана от публиката. Колкото и да е сравнително утвърдена група Delain през последните десетина години, музикантите едва ли досега са били посрещани така на концерт. Усещащи наближаването на Sabaton, нашенските остригани метъли спретнаха див съпорт на холандците и ги оставиха просто без думи. Иначе бандата е доста атрактивна. Звучи много добре, Шарлот е обиграна, но далеч не е феноменална певица. С риск да разочаровам феновете ѝ, само ще вметна, че една Светлана Близнакова от група Sevi е поне с 10 класи над нея.

Delain спретват ударен 45-минутен сет с песните: "Mother Machine", "Get Тhe Devil Out Оf Me", "Army Оf Dolls", "Go Away", "Pristine", "Sleepwalkers Dream", "The Gathering", "Not Enough" и "We Are Тhe Others", без да изпълнят актуалния си хит-сингъл "Stardust".

Точно 30 минути трае подготовката на сцената за хедлайнерите на този мини-фест. В духа на турнето Heroes, Sabaton имат, разбира се, нова сценична визия. Този път е нещо като някаква полутанкова бойна машина, върху която са качени барабаните. Изглежда внушително, ама час и половина чаках картечните ѝ оръдия да гръмнат поне веднъж, но така и не се случи.

22.00 часът. Както повелява традицията през последните години, зазвучава "The Final Countdown" на Europe, "Универсиада" полудява и "The March To War" вкарва на сцената, може да се каже любимците на оцелялата "твърда" нация – Sabaton. Звукът реже, както винаги, хиляди крака тропат по пода, хиляди ръце се развяват и хиляди гърла се дерат "Сабатон, Сабатон". Това са "децата", чиито деди са били "пърпъли", а бащите им -"менъуори". Рок еволюцията следва своя логичен ход.

Уж всичко е като през март 2013 но гостите са с доста различна сетлиста и са вдигнали нивото си още повече. От онази дата преди 2 години, те повтарят само 7 от най-големите си хитове и вкарват цели 6 парчета от актуалния албум "Heroes". За мен лично, над всички е "To Hell Аnd Back", изпълнена в началото веднага след откриващата "Ghost Division".

Йоаким си е все същата машина с плочки от ламарина по елека, а китаристът Тоббе знае повече български думи от половината пенсионирани англичани, заселили се по нашите земи. Праска ги между песните и весели неистово тълпата, като за финал заявява, че това са "абсолютни глупости".

На "Carolus Rex" вече всички живо е на тавана на "Универсиада", а Sabaton пак отиграват оня номер, в който се хващат за главите и им настръхват космите по ръцете.

Изключително добре е посрещната поредната нова песен "Soldier Оf 3 Armies". После - отново по традиция, публиката решава "Gott Mit Uns" да се пее на чист шведски, а за "The Art of War" всичко е ясно, там сме на ниво "емблема". Редят се стар хит с ново парче и времето тече неусетно в картечното темпо на "7734", "Resist Аnd Bite", "40:1", "A Lifetime Оf War", "Far From The Fame" и "White Death" (предпочетена от публиката вместо "Uprising").

До болка е ясно на всеки Сабатон фен на какво ще се детонира в бис-серията. Откриващата тема на новия албум, озаглавена "Night Witches", подгрява "джъмп-вълната" за вече епохалните "Primo Victoria" и "Metal Crue". Това е Sabaton! Една от малкото тежки европейски банди, които са в състояние да напълнят голяма зала в тези апатични български времена.

Шведите са в страхотна форма, все по-добри и сработени са, харчат се повече от задоволително в цяла Европа и имат поне още 10 години, за да се качат на самия връх. А България е тяхната ЗАДЪЛЖИТЕЛНА дестинация по време на това пътешествие.

Още веднъж голямо БРАВО на BGTSC!

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички