Почина легендата Би Би Кинг


Почина легендата Би Би Кинг

4475

Легендарният блусмен Би Би Кинг (B.B. King) почина на 89-годишна възраст в Лас Вегас, съобщиха световните агенции.

Според адвоката му Брент Брайсън, музикантът е издъхнал в съня си.

Кралят на блуса, както бе наречен Би Би Кинг, водеше битка с диабета през последните 20 години и беше хоспитализиран няколко пъти, но не спря активната си концертна дейност, въпреки че бе принуден да отмени осем обявени дати от турнето си миналата есен. Още през октомври 2004 се наложи да намали гастролите, след като припадна на концерт в Чикаго

Прочутата му китара Gibson се нарича "Люсил". Името е свързано с инцидент по време на негов концерт. Докато свири в Туист, щата Арканзас, двама мъже се сбили заради жена и това довело до пожар в залата. Кинг се хвърлил да спасява инструмента от пламъците и след това го кръстил на Люсил - жената, заради която започнало всичко.

"Често съм гледал Би Би Кинг" - пише един журналист от сп. "Даун Бийт" - "слушал съм хиляди негови изпълнения; всеки път това, което пее и свири, е истинско преживяване. Виждал съм жени, които припадат в кулминацията на някое от солата му или когато гласът му премине във фалцет. Веднъж в Луизиана една жена танцуваше в опиянение и когато той извиси гласа си, краката ѝ се подкосиха и тя рухна върху един стол. Собственикът на заведението се втурна към нея и пляскайки я леко по бузите, я запита дали се чувства добре. А тя отвърна: "Добре съм, миличък, просто обичам пеенето му, това е всичко", и се усмихна щедро".

Какви думи могат да бъдат прибавени към тази експресивна картина, без да изглеждат безнадеждно бледи?

Майсторът на струната (и на своята спътница - шеструнната любимка "Люсил"), така прегръщаше китарата: едновременно нежно и силно! - че вените му бяха начертали уличен план, по който най-пряко да стигнеш до музея на Дяволската музика от делтата на Мисисипи. Последният студиен албум на Би Кинг - "One Kind Favor", 42-и в богатата му дискография, излезе през 2008 и бе отличен с "Грами" в категорията Best Traditional Blues Album.

Продуциран от титана T-Bone Burnett и записан с участието на грандовете Dr. John (пиано), басистите Nathan East и Mike Elizondo,  Jim Keltner (ударни, перкусии), Charles Owens II (тенор саксофон) и Johnny Lee Schell (китара), "One Kind Favor" представи класика в наистина най-добрата му светлина и форма. Тотален, стопроцентов "черен" блус, поел в себе си джаз елементи и като че нещо от южняшката "бяла" тръпка, изразен в 12 пиеси. Всяка от тях звучи разчупено и импровизирано с онази спонтанност и брилянтна техника, която издава, че този човек лично Господ го е благословил да прави музика и той прилежно го е слушал над 70 години. И в продължение на два века.

Роденият на 16 септември 1925 година в Мисисипи музикант е смятан за един от най-великите китаристи на всички времена. Въпреки че първоначално се изявява като фермер арендатор, а на китара свири в свободното си време. Би Би Кинг има близо 30 студийни албума и е прекарал над 65 години на сцената, изнасяйки понякога по 300 концерта годишно. Райли "Биг Бой" Кинг бе музикант, певец, композитор и един от най-талантливите китаристи на всички времена според сп. Rolling Stone и един от тримата крале на блуса заедно с Албърт Кинг и Фреди Кинг. Той е един от малцината с изключителни заслуги за пропуляризирането на блуса извън САЩ, смесвайки стила с джаз, суинг и поп, припомнят световните агенции.

За пръв път Би Би Кинг излиза на сцената през 1946 в Мемфис. Творческият му път започва трудно и той временно го прекратява, но не се отказва от музиката. Решава да се подготви по-добре и отново се връща на сцена две години по-късно. Първия си албум издава през 1949. От 50-те години на миналия век  шества триумфално по музикалните сцени в цял свят. Една от най-прочутите му композиции е "The Thrill Is Gone" (1969), отвоювала "Грами" през 1971 за най-добро мъжко ритъм-ен-блус изпълнение.

Музикантът бе неуморен и дори след като навърши 70 години изнасяше по 250-300 концерта годишно. След като навърши 80, реши да "намали темпото" и сведе шоутата си до 100 на година.

"Би Би" идва от съкращение на името, с което става известен като водещ в радио в Мемфис, щата Тенеси. Наричали го The Beale Street Blues Boy, което после било съкратено на Blues Boy, или В.В. Първият му учител по китара е неговият братовчед - блусменът Бука Уайт.

Списание Rolling Stone постави корифея на блуса на трето място в списъка на 100 най-велики китаристи на всички времена (след Джими Хендрикс и Дуейн Олмън) през 2003.

През 1956 Би Би Кинг и групата му са изнесли рекордните 342 концерта за една година.

На 17 април 2006 в нощен клуб в Ню Йорк той записа своя концерт под номер 10 000. Блус легендата излезе на сцената, въпреки че ден по-рано бе погребал сина си, починал от рак.

Би Би Кинг бе въведен в Blues Foundation Hall Оf Fame през 1984 и в Тhe Rock Аnd Roll Hall Оf Fame през 1987, а през 1990 бе удостоен със Songwriters Hall Оf Fame Lifetime Achievement Award.

Кралят има 15 биологични и осиновени деца, от тях 11 са живи, припомнят световните агенции.

... but the thrill remains the same...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички