Lindstrøm поставя ударно парти начало на Дома арт фест: Нордика


Lindstrøm поставя ударно парти начало на Дома арт фест: Нордика

3678

Силни северни ветрове ще се завихрят в бившия хладилен завод "Мраз" в София на 28 май и директно от Норвегия ще довеят хитовия мултиинструменталист, диджей и продуцент Lindstrøm (на снимката), който гостува у нас за пръв път специално за откриването на тазгодишното издание Дома Арт Фест под надслов "Нордика".

Партито е организирано от Арт фондация Дома съвместно с музикалната платформа DJBOOK.bg.

Успехът на Hans-Peter Lindstrøm идва с пaрчето "Granada", което веднага влиза в полезрението на музикалните критици. През 2002 той основава собствения си лейбъл Feedelity Recordings. Lindstrøm често се колаборира с други изпълнители като продуцента Prins Thomas и Christabelle. Направил е едни от най-известните ремикси за LCD Soundsystem, Roxy Music, Franz Ferdinand, Glasser и Best Coast. Норвежецът разказва, че като малък никога не е слушал денс музика, за сметка на това е свирел на пиано в госпъл хор в родния си град. Впоследствие се пали по Deep Purple, Bob Dylan и … норвежка фолклорна музика. По това време прави и първите си музикални опити, от които по-късно се отказва, за да учи литература в Осло. Но оттеглянето от музиката му не трае дълго и скоро се запалва по разучаването и разчупването на структурата на денс музиката. Днес Lindstrøm се радва на статут на световна звезда, а оригиналният му подход му печели все повече фенове на глобално ниво. Артистът е номиниран за Spellemannsprisen (норвежките "Грами") четири пъти, три от които печели. Родните парти фаворити от Disco Comrades и Vurcolac & Ugly Foх ще подкрепят госта от Норвегия.

Вход: 10 лв.

Хладилният завод "Мраз" е на улица "Индустриална" 11, Сточна гара.

Espan Festive и Blue Coat Venture ще се представят на 9 юни на откритото пространство пред Café DEVET на ул. "Иван Вазов" №9 – официален инфо кът на Дома Арт Фест. Централен мотив в музиката на Espan Festive е нежният, деликатен и в същото време мощен глас на Каролине Еспос, подкрепен от баса и китарите на Ерик Андерсон. Вдъхновение на Blue Coat Venture пък е морето на западния бряг на Швеция и артисти като Джеймс Тейлър и Ник Дрейк. Във формацията са Густав Льовстранд и Густав Льовстранд - певица и танцьорка.

На 31 май от 21. 00 ч.в галерия Undergrpund ще се изявят Йозеф Марзола/ZaZaZoZo от Исландия, който ще разтанцува електронните фенове с диджейски сет, и авангардната му сънародничка Берглиндт Агюстсдоухтир. Берглиндт е свирила по целия свят. Съвсем наскоро издаде новия си албум "Just Dance", част от който ще представи на родната публика.

Сред другите звездни гости в афиша на проявата е исландецът с датски произход Олафур Елиасон. Той ще бъде представен чрез видеоинсталацията Innen Stadt Aussen в галерия "Индустриална" 11 от 18.30 ч. на 30 май. Изложението е част от официалното откриване на фестивала.

Олафур Елиасон е едно от най-разпознаваемите имена в света на съвременното изкуство. Художник, скулптор, архитект. Интересен при него e стремежът да направи проблемите на изкуството релевантни за обществото като цяло. Използва различни формати - скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация. Без да се ограничава в рамките на музея и галерията, той често се ангажира с по-широката обществена сфера чрез архитектурни проекти и интервенции в публично пространство. Представя Дания на 50-то Венецианско биенале с проекта The Blind Pavilion, а по-късно същата година инсталира The Weather Project в Турбинната зала на TATE Modern в Лондон. През 2012 създава глобалния социален проект Little Sun (Слънчице), акцентиращ върху темите за устойчива икономика. Последният му мултимедиен социален проект – Moon, е в колаборация с друго голямо име от света на изкуството – художникът от Китай Ай Вей Вей. В момента авторът подготвя своя следваща солова изложба.

Innen Stadt Aussen на Олафур Елиасон, както и произведенията на останалите 39 артиста от фестивала за съвременно изкуство от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, обединени под имагинерното название Нордика, ще бъдат на разположение за посетители от 29 май до 20 юни на 13 локации в София и една в Пловдив. Изкуството и културата на Севера ще се разгърнат чрез инсталации, фотографии, видео арт, обемни скулптури, пърформънси, кино, концерти, градски намеси, както и чрез серия дискусии и лекции, насочващи и сближаващи българската публика с манталитета и културата на народите от Нордика.

Акцент извън изложбената част е трансформацията на София с LEGO. Заедно с автора на проекта Ян Форман ще запълваме празни пространства в пропукани сгради с популярните цветни блокчета от 5 до 10 юни. Неочаквани срещи из града ще има и с други артисти, сред които и провокативния Макоде Линде, който идва директно от тазгодишното издание на Венецианското биенале със своя пърформънс "Чистачката", обявиха организаторите.

В рамките на Дома Арт Фест: Нордика ще има още изложба-инсталация и разговор с художника Шоплифтер – работила в колаборация с исландската певица Бьорк; изложба в развитие We Love Bulgaria, в която по време на фестивала исландските артисти ще оставят всеки ден свое впечатление от България и така създадат неин съвкупен артистичен образ; фотографска изложба от Йенс Улоф Ластхейн, посветена на бита на хората в пограничния регион между Западна и Източна Европа.

Сред важните дискусионни акценти е този за мястото на независимите арт пространства у нас и в Северна Европа. Задълбочен разговор и среща с представители на 7 от развиващите се независими арт пространства у нас и разговор-среща с популярния в медия арт сферата - Могенс Якобсен от Дания. И още – шведски концерт на открито на ул. "Иван Вазов" 9; богата кинопрограма и форум, посветен на Кнут Хамсун; видео арт и "честните лога" на Виктор Херц, както и много други срещи и събития.

Освен основната програма, фестивалът предлага занимания и за най-малките в цял детски уикенд с игрите на децата от Нордика, анимации, приказки, елфски маски, вигвами и викингски шлемове, специална видео игра от гост артистът Мунди Вонди и много други.

Ще се опитаме да се докоснем и до вкусовете на Нордика с кулинарен брънч на открито на 7 юни на зелените площи зад Хладилния завод "Мраз". На същото място, но в деня на Лятното слънцестоене 20 юни, ще закрием фестивала, чествайки един от най-популярните и обичани скандинавски празници – Midsommer с песни, танци и нордски ритуали, анонсираха организаторите.

Организатор на Нордика е Арт фондация Дома.

Събитието се реализира с подкрепата на Северния културен фонд, на Почетния консул на Исландия в София и на Absolut.

Пълната програма на фестивала Дома 2015: Нордика - на:

www.domaartfest.com

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/687197751390496/

 

За Aрт фондация Дома

Арт фондация Дома е основана през 2012 от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. Основната ѝ мисия е да организира стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори. Един от основните проекти на фондацията е ежегодният фестивал Дома арт фест – двустранен международен културен обмен с гостуваща избрана държава. Така през 2013 държавата на фокус беше Южна Корея, през 2014 – Русия, а през 2015 е Нордика, название, вдъхновено от изкуството на Северна Европа, обединяващо Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Освен тази инициатива, фондацията продуцира и подкрепя и други проекти за подобряване на градската среда като осигуряване на по-добра мобилност на хората посредством кампания за денонощен градски транспорт; създаване на креативен културен център в подлеза на Централна ЖП гара София – UnderGara; облагородяване на средата и пространствата около метростанциите и други инициативи, свързани с града и по-красивата му визия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички