Sofia Fusion Fest 2015: С каба гайда и тромпет към бъдещето


Sofia Fusion Fest 2015: С каба гайда и тромпет към бъдещето

4475

Този уикенд започна по нетрадиционен и интересен начин: Sofia Fusion Fest 2015 събра фюжън, балкански ритми и текстове на български писатели в Mixtape 5.

Началото на фестивала беше поставено с отворен урок по каба гайда. Всички желаещи успяха да се докоснат до този традиционен инструмент и да усетят неговата магия от първо лице.

Вечерта продължи с Древност и Космос. След това Мерудия изпълниха  познати и нови парчета. За финал на своето представяне ни заредиха с много лятно настроения със "Сто двайс' три Иракли". Духът на българското остана на сцената и сред публиката, когато се появи проект Зората. Деян Минчев (MD Beddah) и Freak Cello вербализираха позабравени български писатели (чиито страници днешните убоги книжни плъхове късат от христоматиите - б.р). Публиката слушаше със сърце творби на Вапцаров, Христо Ясенов, Теодор Траянов, Гео Милев, Вазов и Ботев, претворени през стила на хип-хопа под звуците на чело. Публиката беше много развълнувана и още веднъж изкара Деян на бис. Сетне неусетно преминахме кэм Harry + EXo + Max, бяха последвани от Harlem Jazz. Формацията ни пренесе в Ню Йорк със своя невероятен стил, смес от класически джаз, блу грас, блус и суинг. Изригнахме още на третото парче. Клубът се пръскаше по шевовете от фенове на този стил. Те бяха пренесени обратно на Балканите от сръбския духов оркестър на Кристиан Азирович, многократен носител на голямата наградата на фестивала "Гуча" (на снимката). Силен старт на изявата им даде песента "Свети Георги", която бе само началото на фиестата от балкански ритми, увличайки присъстващите в неспирни танци. Купонът нямаше да е същият без сетовете на DJ Lazy Face, който запълни паузите между изпълнителите по най-интригуващия начин, развихри се и в края на вечерта.

Happy Hang Friends и Sustain World Ethno Band форсираха убедително събитието в съботната нощ. Доза магия прибавиха Балкански приказки. Финалът на тяхната солистка беше прекрасен преход към Wake Ъп Project. Това беше уникалното откритие на вечерта поне за мен. За незапознатия слушател: формацията е странна, магична и всеобхватна. Публиката оцени всяко нейно изпълнение. Голямата зала на клуба бавно се изпълваше с хора, а това бе само началото с уникалното диджействане на Бъни и бързото му превъплъщение от диджей и водещ (освен организатор на събитието). Колоритът излезе на сцената с Тъпани и гайди в ритъм секцията. Невероятното звучене на кахон добави екзотичен привкус на  фюжъна в ритмите на проекта, създаден изцяло от творци.

Доказателство за предаността на меломаните към формацията беше двуредно хоро. Така неусетно - и неравноделно, измина час. По това време в залата се забелязваха девойки с цветя в косите и облечени в носии, украсени с пендари и пафти. За десерт: традиционни български фолклорни песни от хор Кипри. Втората от тях беше специален поздрав за една рожденичка от групата - "кипра", Петър Йорданов - Бъни и организаторите. Родопските мелодии преляха плавно в изпълнението на Оратница, които се качиха на сцената един по един. Многолюдната формация изпълни песни от новия си албум "Фолктрон", чиято премиера се състоя неотдавна.

На финала Кристиян (Оратница) изказа специални благодарности на Бъни - от името на всички участници и фенове.

Успех!

Очакваме третото издание фестивала догодина.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия"

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички