Operation: Mindcrime – буря сред приятели в Sofia Live Club


Operation: Mindcrime – буря сред приятели в Sofia Live Club

3110

Трябваше да минат доста години, скандали – пък и 45 минути закъснение – докато Джоф Тейт (Geoff Tate) се появи за трети път на българска сцена.

Но чудесно е, че световното турне на новата му група Operation: Mindcrime се отби насам, в предразполагащата обстановка на Sofia Live Club. Гигът започна със съвсем кратка подгрявка от дуото Fire & Water, която се оказа приятна изненада: на сцената излязоха момче с кухарка и дрезгав глас и момиче, което първо удряше дайре, а после взе саксофон. Смесицата от ирландски фолк, южняшки рок и "All Along Тhe Watchtower" беше повече от добра настройка – даже можеха да посвирят и още!

Концертът в клуб си има своите иронии. Като например Джоф Тейт да мине покрай теб на път за сцената, а ти да не го забележиш. А пък после... Ако някой се е чудил дали Джоф и компания ще свирят стари парчета – хм, ами започнахме с "I Remember Now", с токчетата на сестрата и прочее, и продължихме нататък... Тоест, поднесоха ни за втори път в София целия легендарен албум, самия "Operation: Mindcrime" от 1988. Нищо против, макар че навремето на стадион "Академик" се получи по-добре: това е музика за голяма сцена, пък и истината е, че мистър Тейт вече има известни проблеми с височините, та аз поне се впечатлявах, когато успееше да ги вземе с мощ (looking back at me-e-e...) Но, като оставим височините настрана, гласът му си беше онзи глас с топлия тембър и характерното учленяване, особено в "Suite Sister Mary". Това така или иначе бе парчето, което взриви публиката. А самата Мери – ами това се оказа същата девойка с дайрето и саксофона, Клоуда Киърни (Clodagh Kearney), която изпя женската партия отлично.

Трябва да се отбележи, че бандата е постигнала страхотен синхрон на живо: като един човек влизаха в резките преходи и знаковите паузи на албума. Изобщо, на сцената се вихреше буря. Познаваме театралната харизма на Джоф, отново издокаран с черно бомбе и червени очила. В тон беше и брадатият китарист Кели Грей (Kelly Grey) – стар негов познайник още от младежката им банда Myth, заедно с Ранди Гейн (Randy Gane) на клавира. Адмирации за мощта и точността заслужава ритъм секцията: Джон Мойър (John Moyer), известен от Disturbed, и Саймън Райт (Simon Wright), познат от – ами от AC/DC. А емоцията в солата на Скот Мотън (Scott Moughton) изпълваше залата.

Когато приключиха с култовия албум, мистър Тейт вече си позволи да излезе от театралната дистанция и да поговори с публиката, споделяйки, че тази вечер се чувства сред приятели. Последваха няколко парчета от новия диск "The Key" и, честно казано, звучаха по-добре – не толкова заради модерния саунд на китарите, а защото са от и за днешния, все пак 56-годишен Джоф Тейт. Впрочем, "Re-Inventing Тhe Future" и "Burn" са парчета, които биха стояли достойно във всеки прогресив-метъл албум, та хубаво, че ги чухме на живо. Прозвучаха още и  любими стари пиеси: "Damaged", "Silent Lucidity", "The Thin Line" (едно от най-силните изпълнения на вечерта), "Jet City Woman", за да завършим подобаващо с "Empire".

Изобщо, софийската операция беше извършена със съответната прецизност и необходимата страст, феновете останаха предоволни, а вечерта – наситена.

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички