Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Камерна сцена Пловдив с поглед към шестия си сезон


Камерна сцена Пловдив с поглед към шестия си сезон

4626

Един от най-интересните проекти в културния календар на града - "Камерна сцена Пловдив", започва своя шести сезон тази пролет.

Проявата се нареди сред традиционните вече културни събития под тепетата, привличащо многобройна и разнолика публика.

Шестият сезон на "Камерна сцена Пловдив" ще бъде открит с концерт на млада и многообещаваща формация - 3oto (Триото) (на снимката), в Първо студио на Радио Пловдив от 19.00 ч. на 9 март. Създадена в края на 2014 от Калин Жечев – клавишни, Ясен Василев – китари, и Венко Поромански – ударни инструменти, групата впечатлява с многостранния облик на музикантите, проявяващ се от класическата музика и джаза, до поп и рок жанровете на музикалната сцена в България. В търсене на провокация, формацията излиза извън рамките на обичайно джаз трио като къса с традицията лидер - сайдмен в полза на равенството на своите членове при създаването на музиката. Полученият звуков пейзаж съчетава джаз с дръм-ен-бейс, електронни елементи, етно влияния, фънк, поп и рок ритми. 3ото формира отворена система от три инструмента, която създава пространство и позволява включване и на други инструменталисти и интересни гости.  

Това са пиеси, които не се чуват често. "Музиката отразява нашето вътрешно състояние и нашите възприятия. Идеята ни е да правим нещо наистина наше, наистина честно и доколкото е възможно – оригинално и истинско" - обяснява Венко Поромански. Венко, Калин и Ясен се опознават взаимно при работата им в джаз формация София. Идеята да създадат трио е на Венко. И то не стандартната конфигурация от бас, полихармоничен инструмент и ударни, а като заместват баса с друга бленда, за да отворят поле за експерименти. Още с дебютното си представяне пред публика през 2015 привличат вниманието върху себе си. Музикантите са в усилена подготовка на дебютния си студиен албум.

За първи път в Пловдив на 30 март ще прозвучи чудесният Антон Сяров, цигулар и композитор, който прави изключително успешна кариера в Западна Европа. "Той е пловдивчанин, но е почти непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим", коментира Петър Салчев.

Заедно с Антон Сяров за представянето на авторския му албум "Nocturne In Blue" пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Двамата ще гостуват и на АМТИИПловдив, като гост лектори, както и за кратък концерт.

През април премиера на единствения по рода си у нас албум "Български джаз композитори" ще направи Венцислав Благоев - един от водещите тромпетисти на родната джазова сцена. "За първи път в дискографията на българския джаз имаме албум, който навлиза в зоната на класическия джазов триъгълник - изпълнител, композитор, аранжор. Благоев ни представя една съвременна картина на българския джаз, която балансира таланта на инструменталиста с авторското творчество" - писа проф. Владимир Радулов.

"Камерна сцена Пловдив" стартира през есента на 2012 с амбицията да предложи на публиката културни събития с висока естетическа стойност и оригиналност. Вече 5 сезона проектът държи на стандарта и нивото си, представяйки концерти от областта на класическата музика, джаза, фолклора, филмовата музика. Нещо повече - "Камерна сцена Пловдив" смело прекрачва отвъд музикалното изкуство, предлагайки програми, в които присъстват и театър, поезия и изобразително изкуство.

Традиционен домакин на концертите е Първо студио на Радио Пловдив.

Проектът се съфинансира от община Пловдив.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички