Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Полет над Елисейските полета с Al Di Meola


Полет над Елисейските полета с Al Di Meola

4698

Силните страсти на големите музиканти ясно прозират в техните произведения. Виртуозът Al Di Meola например е добре познат на българската публика, ние следим неговите изяви още като тийнейджър вундеркинд китарист, включил се в началото на 70-те години на миналия век с успех в авангардната за времето си фюжън формация Return Тo Forever, знаем го като автор и изпълнител на поредица композиции от класата на "Land Of The Midnight Sun", "Egyptian Danza", "Electric Rendezvous" и "Mediterranean Sundance", участник в най-реномираното китарено трио заедно с Paco de Lucia и John McLaughlin, гостувал многократно у нас.

Al дълбоко преживява развода с жена си, болезнено понася съдебните процедури при раздялата с бразилката Magda Barreca и сина си Kyle. "По време на ужасния ми развод си намерих нещо като терапия в композирането, то бе моето спасение, моята медитация за да съхраня разума си" - разказва китарният маестро - "Всички мрачни нотки, които долавяте в албума"Еlysium"("Елисейските полета"), са резултат от моята болка. Но там има също така и друга страна: радостта от новата ми връзка със Stephanie, страстта – албумът съдържа и двата аспекта от моя живот. Ако ме попитате какво означава за мен "Elysium" сега, ще ви отговоря: мястото на съвършеното щастие. Раят, където акустичните и електрическите компоненти, ликуващият рок и джаза са фино преплетени с деликатни и пулсиращи ритми, китари и клавишни инструменти, а широко форматните звукови панорами са съединени в небесна хармония. Опитвам се да съединя миналото с бъдещето. Например в "Purple & Gold" ще почувствате лиричното начало в изпълнението на акустична китара, а после то неочаквано поема в съвсем друго направление. Така е и в истинския живот! Всеки има ситуации, когато трябва да вземе решение дали да завие наляво или да обърне, образно казано. Не може винаги да знаете какво ви очаква".

"Започнах работа с намерение да направя напълно акустичен албум. И почти бях готов за запис, когато дойде стар приятел с неговата Les Paul електрическа китара, снабдена с комплект нови педали. Запалих се и реших да насложа върху акустичните теми фрагменти с електрическа китара, получи се нещо като версия от 2015 година на албума "Elegant Gypsy" (1977). "Еlysium" е необичаен, не прилича на никое от досегашните ми издания. В инструменталната музика изказът на чувства е доста изтънчен, налага се да прилагаме всички възможни прийоми да изразим болката или радостта си, без да ползваме думи. И ако сме искрени, слушателите ще са привлечени, ще накараме нещо да трепне в сърцата им, и тогава ще усетят музикалните образи за да направят сами своите открития", признава Ал.

"Еlysium" ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички