Поли Генова класира България под № 4 на Евровизия 2016


Поли Генова класира България под № 4 на Евровизия 2016

5515

Поли Генова класира България с песента "If Love Was A Crime" (#ILWAC) ("Ако любовта беше престъпление") на № 4 на "Евровизия" 2016.

Финалът на 61-вото издание на международния песенен конкурс се проведе в зала "Глобен Арена", Стокхолм, на 14 май. Нашата песен събра 307 точки (108 от тях от зрителите) от националните селекционни комисии и публиката. Това е най-високата позиция, спечелена от България в 11-годишното участие на страната ни в конкурса.  Досега страната ни се беше класирала само веднъж на финал през 2007, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи достигнаха петото място с песента "Вода". По 12 точки "Ако любовта беше престъпление" предложение получи от Кипър и Испания, по 10  - от  зрителите в Македония, Австралия и Словения. Изявата на Поли премина повече от успешно. Хилядите фенове в залата я посрещнаха с бурни овации и я аплодираха през цялото време. Генова вдигна градуса на настроението с динамичното парче "If Love Was A Crime" между няколко балади.

Големият победител е Украйна с 534 точки. На второ място се нареди Австралия с 511 точки, а почетната трета позиция зрители и жури отредиха на Русия (491). Украинката Джамала отвоюва победата със странната си с песен "1944", разказваща за депортацията на кримските татари от Сталин през 1944, поне според неофициалните изяви на изпълнителката извън конкурса. Джамала е певица, композитор и актриса, а композицията "1944" е авторска. Изпълнителката излиза на сцената на "Евровизия" за втори път. Нейната песен предизвика полемика дали е редно да се състезава, защото текстът ѝ е меко казано политически обременен, което е забранено за конкурса. Дами Им представи Австралия с песента "Sound Оf Silence".

Максималния брой точки - 12, България присъди на Армения.

Иновативният костюм на Поли Генова, към който медиите проявиха силен интерес, подсили внушението на песента. Идеята за него е на дизайнерката Антония Попова, а светлинните ефекти са дело на български професионалисти от филмовата индустрия. "В този костюм се чувствам като посланик на светлината и любовта. Много е ефектен и необичаен, но аз мога да поемам рискове, защото имам силна интуиция", призна певицата. Според нея "Евровизия" не е просто концерт и телевизионно шоу, а огромно музикално приключение. "През 2011 в Дюселдорф бях по-млада и не токлова уверена. Тогава за първи път стъпих на голяма сцена пред 30 000 души в залата. Пет години по-късно съм различна, защото през това време преминах през много предизвикателства. Сега наистина знам коя съм и накъде вървя", не крие изпълнителката.

Както MySound.bg писа, общо 26 държави се състезаваха на 14 май. Първи място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Генова във втория полуфинал за голямата финална битка се пребориха и Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция получиха право за участие, автоматично класирайки се за финала.

Зрителите имаха право да гласуват с до 20 есемеса за предпочетената песен.

Водещи бяха Петра "Мераклийката" Меде и поп певецът, модел и актьор Монс "Любовчията" Зелмерльов (Mans Zelmerlow), който донесе победата за Швеция на "Евровизия" миналата година.

"Глобен Арена" е с капацитет 16 хиляди зрители. Девизът на "Евровизия" 2016 година бе Come Тogether. Изпълнители от 42 страни участваха в надпреварата тази година. За първи път точките на журито и точките на зрителите бяха показани отделно, а след това сумирани. За първи път конкурсът бе излъчен в Китай и САЩ.

Специалният гост Джъстин Тимбърлейк представи ефектно и с настроение своята нова песен "Can't Stop The Feeling" - част от саундтрака към анимационния филм "Тролчета", и  някогашния си хит "Rock Your Body".

Дестини Чукуниере, която донесе победа на Малта в детската "Евровизия" 2015, също поздрави участниците от сцената.

Снимка: БНТ

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички