Световни светила изгряват на A to JazZ 2016


Световни светила изгряват на A to JazZ 2016

5051

Виртуозната фънк басистка и любимка на ПринсНик Уест (Nik West), носителката на 4 награди "Грами" Дайън Рийвс (Dianne Reeves) и забележителният квартет на Бранфорд Марсалис (Branford Marsalis) със специален гост Кърт Елинг (Kurt Еlling) ще са хедлайнъри на A to JazZ 2016.

Както е известно, шестото издание на фестивала ще се състои в столичния Южен парк 2 ( в известната като Кучешка градинка зад музея Земята и хората), от 1 до 3 юли при вход свободен.

Освен с Принс, Ник Уест (на снимката) е работила с артисти като Дейв Стюърт от Юритмикс, Джон Мейър, била е специален гост на American Idol. Стюърт се влюбва в соул гласа ѝ и се свърза с нея за съвместна работа по няколко проекта. Талантът на Ник привлича вниманието и на Лени Кравиц, Стивън Тайлър и Флий от Ред Хот Чили Пепърс. Българската публика ще види Ник в първата вечер.

Дайън Рийвс, която излиза пред родните меломани на 2 юли, е сред най-виртуозните джаз вокалисти в света. Тя ще представи у нас новия си диск "Beautiful Life", с който спечели "Грами" за най-добър джаз вокален албум през 2015.

Легендарният квартет на Бранфорд Марсалис ще бъде придружен от знаменития Кърт Елинг в една необикновена колаборация на музикални сили, на която ще се насладим в края на третата вечер. Marsalis (саксофон), Joey Calderazzo (пиано), Eric Revis (бас) и Justin Faulkner (барабани) много рядко канят и други музиканти в лоното на тяхната телепатично свързана единица. Дълбоката джаз лексика на Елинг, гъвкавостта на техниката му и неговата изключителна интонация обаче ще позволят на квартета да изпълни редица произведения по  различен начин. Вдъхновени от артистичното обещание на това велико сътрудничество, музикантите допринасят с нови мелодии, поглеждайки отвъд The Great American Songbook. И въпреки че следва формата на стандартен джаз квартет с вокал, този проект може да бъде определен като всичко друго, но не и  стандартен.

Tрите вечери ще започват със суинг парти на The Smugglers Collective. Сред другите български изпълнители, които ще се изявят на фестивала, са The Golden Project, Мария Каракушева и Момчил Атанасов в Classic In The Jazz, Funkallero, Ангел Заберски с Brazz Association, Акага и Petya Dankova Live Band.   

Международният A to JazZ Festival е една от емблемите на музикална София, превърнал я в част от световните столици на джаза. Създаден през 2011 с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България", вече шест поредни години фестивалът бележи началото на лятото с музика на световно ниво, силни емоции и много настроение.

A to JazZ Festival се провежда под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков и е част от календара на културните събития на Столична община с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички