Балкански ъндърграунд фолклор разклати къмпинг Каваци


Балкански ъндърграунд фолклор разклати къмпинг Каваци

6323

След размазващия първи ден на Kavatsi Beach Festival 2016, идва продължението - с нови групи и поредни емоции.

Къмпингът, плажът и клуб C2H5OH продължават да жужат, пълни с усмихнати и нетърпеливи хора. Слънчево е и откъм емоции, и откъм прогнози за времето. Чак не ти се вярва колко яко може да бъде едно такова изживяване.

Организацията и днес е на повече от ниво – влизаш бързо, намираш място лесно, купуваш си питието. Усмихнат персонал те посреща зад бара, и, разбира се, тоалетните отоново светят. В в 17.30 ч. вратите отварят, в 18.30 ч. - като по часовник, започват Kottarashky & The Rain Dogs в компанията на познатия от Panican Whyasker и Пиромания фронтмен Nufry, ама като емси. Подгряваме доста добре, а слънцето още не се е скрило зад хоризонта.

Kottarashky и компания отстъпват място на македонците от Superhiks час по-късно, отново на секундата - в 19.30 ч. Братята от югозапад се оказват невероятни свежарки. Акордеон, барабани, китари и рапиране под звуците на най-познатите балкански ритми. Срещам се за пръв път с тези момчета, но си личи, че не само ние им се кефим. Взаимно е! Двете банди успяха да съберат на плажа една разпръсната група усмихнати биропийци току пред сцената.

Следват румънците Subcarpati. Групата набира доста популярност със стила си, комбиниращ ембиънт, етно и хип-хоп. Голяма част от присъстващите ги приехме като интересен избор да подгреят S.A.R.S. Ако ги бяха пуснали за афтърпартито, вероятно нямаше да ни е толкова странно, но въпреки това музиката им си заслужаваше.

И, както снощи, S.A.R.S. излизат малко преди обявения час. Но не както сме свикнали да ги виждаме в София, а близо до морето. Признавам си, че и те, подобно на Кирил Джайковски, са ми много на сърце от първата ни среща преди поне 3 години. Публиката призовава Жарко, Саня и компания с култовата мелодия "Perspektiva" и скандирането не спря, докато не ни я изсвириха. При това четири пъти. Сърбите се раздадоха напълно. Напълниха нашите сърца и души с много енергия. Още с втората песен "Ti, ti, ti" удариха по емоционално-носталгичните бутончета на публиката и оттам нататък почивка нямаше. "Pepeo" и "Diploma" са от "Poslednji Album": музикантите са се зарекли да пускат само сингли след неговата поява.  Жарко зададе много ключов въпрос, в момента, когато ни сипаха последния ром от бара: "Обичате ли ракия?". И така всички на плажа задружно крещяхме с цяло гърло за любимата "Rakija", за тежките любовни отношения ("Ratujemo Ti I Ja"), и като наши съседи, с които сме близки по тревоги, "Buđav lebac" влезе съвсем на място, а след нея - "To Rade", Lutka" и "Debeli Lad". Приятна изненада бяха "Praktična žena" и "Za Njom" от предпоследния албум "Proleće".

Kavatsi Beach Festival 2016 бе поредна спирка от лятното турне на сърбите. Но каква ти умора? Гостите излязоха на бис цели три пъти и всеки път пееха "Perspektiva" в различен вариант. Мисля, че след концерта нямаше човек, който, ако не на глас, то поне наум, да не си припява: "Ima'leba i kečapa, može mirno da se spava…"

Накрая споменати, но не и на последно място - афтърпартитата на плажа, чиято селекция беше поверена на Feel и DoLittle (съответно на 30 и 31 юли), бяха забележителни. Стилен завършек, с достатъчно C2H5OH привкус.

И когато се сетиш, че Kavatsi Beach Festival е направо друга Вселена, от която не ти се излиза - макар че нямаш глас, крака и май си останал без една обувка, определено не искаш слънцето да изгрява…

Снимка: Иво Стоянов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички