Нощ на музиката и поезията на БНР


Нощ на музиката и поезията на БНР

5341

Българското национално радио кани всички на прекрасна вечер, посветена на изкуствата в навечерието на 1 октомври, когато се отбелязват Световния ден на музиката и Празника на българските певци и музиканти.
 
За събитието в Националния дворец на културата ще бъдат обособени две специални пространства. Първото е в зала 6, където почитателите на музиката могат да чуят част от програмата на музикалните състави на БНР, с която ще открият новия концертен сезон. Професионални формации с десетилетна история и изпълнители от всички възрасти – между 5 и 65 години, са включени в празника, който започва от 18.15 ч. с  прелестните гласчета на вокална група Радиодеца и продължава със световноизвестния Детски радиохор на БНР.  

Смесеният хор ще изпълни произведения от Ф. Павлов, Ед. Елгар и Л. Бърнстейн в "класическата програма" след 19.30 ч. Ще прозвучи "Алелуя" из ораторията "Месия" на Хендел заедно със Симфоничния оркестър на БНР. В програмата на радиосимфониците са още Симфония №36 на Моцарт и откъси от произведения на Дж.Росини и Панчо Владигеров.  

Оркестърът за народна музика на БНР ще поведе присъстващите по пъстрите пътеки на българския фолклор след 21.30 ч. На финала Антони Дончев (на снимката) и Биг бендът на БНР ще вдигнат градуса в залата и ще зарадват почитателите на добрия джаз с изпълнения от успешни концерти от миналия сезон като "Латино фиеста" и "Юбилеен концерт на Иван Стайков".

В паузите между изпълненията водещи от Българското национално радио ще бъдат на живо сред публиката, за да ѝ представят новите проекти на музикантите на БНР, сред които може да очакваме истински музикални събития, обявиха от екипа на медията.

Публиката ще влиза през вход A-6 безплатно от 18.00 ч. часа до финала на програмата - късно вечерта.  Паралелно с музикалния спектакъл в зала 6, клуб "Перото" на НДК ще събере почитателите на поезията и музиката. Там предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев" по БНР ще отбележи 25-ия си рожден ден с програма, която започва в 20.00 часа и включва четири основни модула.  

В първия - "Поетите на България", ще бъдат представени нови стихосбирки и наградени през 2016 поети. Във втората част зрителите ще могат да видят "Поетите на БНР". Третият модул - "Изпята поезия", е със специални гости Михаил Белчев, Георги Константинов, Хайгашот Агасян, Георги Денков и Асен Масларски. Финалът е под мотото "Поезия и джаз", където под джаз импровизациите на триото на Ангел Заберски ще се състои четене на стихове – поетичен джем сешън.

"Нощта на поезията и музиката на БНР" е за всички, които искат да видят на живо музиканти, творци, радиоводещи, чиито гласове познават от ефира на националното радио, и да станат част от творческата атмосфера, в която се създава изкуство.

Зала 6 и клуб "Перото" на НДК ще бъдат с отворени врати на 29 септември за вдъхновяваща нощ на изкуствата с Българско национално радио

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички