Lilly Of The West: 20 години красива музика и позитивни емоции


Lilly Of The West: 20 години красива музика и позитивни емоции

6467

С Лили Друмева ме запозна Мери Мутафчиева на концерт на Мери Бойс Бенд преди време.

После тя ме покани в радиопредаването си "Настроение с Лили" да си говорим за 80-те, подари ми дискове на група Lilly Of The West и прекрасната си книга "Настроение с Лили – музика в 50 теми", която изчетох с огромна наслада.

Затова просто нямаше сила, която да ме спре да пропусна юбилейния концерт в чест на 20-годишнината на най-успешната българска кънтри група. А този изящен лайв в клуб Studio 5 беше толкова зареждащ и позитивен, че напълно оправда думите на водещия Томата (Спространов): "Песните в кънтри музиката са много къси. Просто няма да усетите кога този концерт ще свърши и ще искате още!".

Ще започна с това, че колкото и да е крехка и фина, Лили Друмева-О’Райли е ЧУДОВИЩЕН професионалист. От тази порода, която маниакално следи за микроскопичните детайли във всеки компонент на кариерата си. Напълно безкомпромисна откъм визия и съдържание на прес-инфо, постери, ивенти, сценично облекло, тематична атмосфера, цветове, саунд и каквото друго се сетите в музикалния свят.

Лили е тотален лидер в едно толкова далечно за България направление. Особено пък в наши дни. С групата си Lilly Of The West тя има пълни 10 албума на дигитален носител и многобройни награди по целия свят. (Да не забравяме нейния превъзходен солов диск "Strong Machine" (2016) - б.р.). Член е на борда на Европейската и Световна кънтри и блуграс асоциация, където представлява Източна Европа. Музикален журналист с вече огромна практика в България и Великобритания. Живяла е в Германия, Франция, Австрия и Чехия, пяла е на една сцена с едни от най-големите в този музикален стил, който зад Океана продължава да генерира милиарди.

Очаквано в съботния следобед на 8 октомври, клуб Studio 5 на гърба на НДК се оказва прекалено тесен за желаещите да присъстват на "20 години Lilly Оf the West". За малко да не влезем поради изчерпване на местата, добре, че самата Лили се мярка на входа и ме прибира на топло и задушевно.

А вътре щъкат високи мъже с каубойски шапки и ботуши, плюс елегантни дами с ретро прически. Накъдето и да се обърнеш, отвсякъде изниква Тома Спространов. Музикалното словесно гуру на нацията е все така величествен за пълните си 75 години и когато заговаря по микрофона в ролята на водещ, за миг се пренасям 35 години назад, когато този глас ни четеше лекции, за да се борим после за диджейски категории (едно време този занаят се усвояваше с много учене).

Томата е някакъв киборг. Чак нереално помни милиони имена, дати и детайли. Къде добавя толкова RAM-памет, е непонятно за науката. Обяснява ни дори в колко часа си е отрязал етикетчето на новата кънтри-риза за партито и колко струва една оригинална каубойска шапка. Сигурен съм, че ако му се наложи, може да наизусти имената в телефонен указател на София от 1985 година (примерно).

Концертът стартира с три песни от първите три албума на групата от края на 90-те години. За целта на сцената излизат оригиналните членове на формацията - Росен Христов, Райко Пепеланов, Цветан Влайков и Люси Стойнев. Друмева е облечена в помитаща червена рокля (дизайнерски модел от Елизабета Франчи) и пее с такава лекота и финес, че ти се струва, че гледаш DVD. Сред публиката мяркам усмихнатите лица на Алис Боварян, Ники Томов и Коцето Калки.

На екраните се сменят обложките на десетте албума на кънтри бандата. Саундът е от онези "меките", дето нежно галят ухото и се усеща поемането на въздух. Не всеки ден се случва клубна атмосфера и музика да се слеят по толкова перфектен начин. Мистър Спространов така се вживява в събитието, че по едно време започва да пее акапелно "О, Сузана" с българския ѝ текст, а аплодисментите стават все по-силни с излизането на сцената на актуалната формация на Lilly Of The West в състав: Ясен Василев, Михаил Шишков и Свобода Боздуганова.

Пеят се и се свирят кънтри класики, авторски пиеси, блуграс, суинг и дори български фолклор в изключително бързо темпо. Даже степ-танцьор на ирландски танци (Росен Идеалов) излиза пред сцената и шоуто си става напълно тематично като за 20-годишно. Специален гост на юбилейния концерт е най-горещата словенска певица Ditka, съпортвана на пианото от нейния баща и продуцент Горазд Чепин. Освен че е приказно красива, 23-годишната словенка пее като чучулига. Дитка изпява най-големия си хит "Ne bodi kot drugi" заедно с Лили на словенски, а веднага след това ѝ партнира в "Облаче ле, бяло" на български. Пикът в това стилно шоу е класиката на Джон Денвър "Country Road Take Me Home".

Накрая има торта, народната песен "Що ми е мило и драго" за бис, много цветя, снимки и автографи. Обрано, изискано и много класно парти, както само Лили Друмева го може.

Използвам суматохата и докато ми дойде реда да се снимам с Лили, се присламчвам за фото с Дитка. Разбираме се чудесно на сръбски. Казвам ѝ, че е "сяйна" и "прелепа"! Абе, цари романтика!;)

Колко са хубави концертите в късен следобед на почивен ден. Публиката е свежа, отпочинала и пълна с позитивизъм. А след толкова красива музика, вечерята ти е истинско удоволствие. Организирйте ранни концерти, хора, не изтезавайте феновете си след полунощ! Поучете се от Lilly Оf Тhe West. Те вече 20 години са на сцена и знаят как се правят нещата.

Отговорите на всички останали въпроси търсете в чудесната книга на Лили Друмева  "Настроение с Лили – музика в 50 теми"!

ЧРД и благодарим за музиката!

Сетлистът от "20 години Lilly Оf Тhe West":

01. Blue Moon Of Kentucky
02. Lonesome Pine
03. Would You Lay With Me
04. Gotta Lotta Rhythm In My Soul
05. Walking After Midnight
06. My Window Faces The South
07. Ne bodi kot drugi (с Дитка)
08. Облаче ле, бяло (с Дитка)
09. Angeline The Baker
10. Jambalaya
11. Country Road
12. Що ми е мило и драго

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички