Оркестърът за народна музика на БНР открива новия сезон


Оркестърът за народна музика на БНР открива новия сезон

4826

Най-колоритният от съставите на Българското национално радио Оркестърът за народна музика (ОНМ), ще открие творческия си сезон на 13 октомври.

Виртуозните музиканти с диригент Димитър Христов ще изпълнят знакови за оркестъра инструментални пиеси в Първо студио на БНР от 19.00 часа. Солисти ще са народни певци от Шоплука, Добруджа, Родопите и Странджа, направили свои звукозаписи с оркестъра през миналия сезон - Валерия Момчилова, Даниела Кремов и Даниел Спасов, Рафаел Боболев и Костадин Михайлов. На концерта ще бъде почетена и 80-годишнината от създаването на Бистришката четворка, която е в основата на създаването на Оркестъра за народна музика на БНР. Във фоайето пред студиото ще бъде подредена и експозиция на архиви за групата от Бистрица, предоставени от читалището в едноименното село.
Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Стоилов (кавал) дълги години изпълняват български народни песни и танци пред българска и чуждестранна публика. Всички те са родом от село Бистрица, откъдето и съставът получава името си. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР – още на 12 април 1936, както става известно от книгата "Бистришката четворка" на Тодор Ковачки.
 В запис от Златния фонд на БНР Деян Матеин разказва за първите трепети от досега с медията и как четиримата са изминавали пеша пътя от 15 км. от селото си до радиото три пъти в седмицата. Година по-късно Цвятко Благоев сменя кавалджията и променя облика на групата. Всички музиканти от формацията имат изключителни заслуги за развитието на българския фолклор. Деян Матеин, заедно с Филип Кутев и Иван Кавалджиев, е сред основателите на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Четворката работи с хоровата капела Светослав Обретенов, с трупата на народния театър "Иван Вазов". Съвместно с  първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл Българска китка, квартетът изнася много концерти в страната и чужбина. Участва и в балета "Под нашето небе" по музика на Христо Манолов.
 Четиримата музиканти оставят в наследство на съселяните си от Бистрица и фолклорен състав към читалището "Свети Цар Борис I – 1909". Самодейците от ансамбъл Бистрица,  които са автори на изложбатата, са Здравка Джорева-Пенева, Анелия Овнарска-Милушева, инженер Александра Сайкова-Борисова и Боян Малинов.

"Очаквам изключително динамичен и ползотворен творчески сезон – заяви маестро Христов. – Подготвили сме много нови пиеси и участие както на млади, така и на изявени солисти".

Виртуозите ще покажат майсторството си пред Европейския оркестров форум като пример за класически народен оркестър, уникален по своята същност, на 28 октомври. На 5 декември в зала 1 на НДК музикантите ще вземат специално участие в големия концерт на народната певица Николина Чакърдъкова. Диригентът на народняците Димитър Христов е направил специално за изпълнителката аранжимента на шест нейни популярни песни, които ще я представят в различна светлина.

За първи път Оркестърът за народна музика на БНР ще застане на една сцена заедно с изпълнителите от Софийската филхармония. Уникалното изпълнение ще е в празничния коледен концерт на 20 декември в зала България "". В него ще участват и НФХ Светослав Обретенов и женският хор Космически гласове с диригент Ваня Монева. Спектакълът ще е изключителна симбиоза между класика и фолклор със специалното участие на Теодосий Спасов, Гергана Попова, Маргарита Калчева, Пейо Пеев и Петьо Костадинов.

"Музика в портрети" – поредицата, която остава запазена марка за ОНМ, ще бъде представена на 23 февруари 2017. В Първо студио на БНР ще музицират изтъкнатите солисти Матьо Добрев - кавал, Красимир Кондов – гайда и Димитър Лавчев – гъдулка.

Един от най-успешните и забележителни проекти на народния състав на БНР "Ритъмът на Балканите", който публиката винаги очаква с нетърпение и фокусира вниманието ѝ върху най-ярките солисти от региона, ще се състои в столичната зала "България" на 21 април, представяйки звезди от Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

Творческият сезон на ОНМ на БНР ще бъде закрит с второто издание на проекта "Вокално-инструментални картини" в зала "България" на 23 юни. В него ще вземе участие хорът на НФА Филип Кутев с диригент Георги Генов, а репертоарът ще включи незабравими образци на вокално – инструменталното майсторство.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички