Дейвид Боуи възкръсва с Blackstar в Картини от една изложба


Дейвид Боуи възкръсва с  Blackstar в Картини от една изложба

4745

На 10 януари 2016 си отиде David Bowie – музикант и композитор, поет, продуцент и художник, актьор и оркестратор, изпълнител на 14 музикални инструмента, наредил се сред главните фигури в поп музиката през последните близо 50 години.

Това се дължи главно на неговото новаторство, а характерният тембър на гласа му, интелектуалните закачки и неговият еклектизъм го направиха лесно разпознаваем. Албумите на британеца са не просто компилация от песни, а цялостни творби с идея, сюжет, концептуален дизайн и централен образ, за който всеки път стои въпросът дали е измислен лирически герой или отпечатък на самия Bowie. Зад всичко, което правеше, стоят неговите собствени идеи, понякога раждани или доразвивани в партньорство с други гении на въображението. Но най-характерна за David е промяната – непрестанна и комплексна, също както албумите и образите, които пресъздаде: Майор Том, Човекът-Който-Продаде-Света, Зиги Стардъст, Аладин Сейн, Кльощавия бял херцог, Дамата, Землянина.

Два дни преди смъртта му, точно на неговия рожден ден, се появи последният му студиен албум "Blackstar" ("Черна звезда"), записан строго секретно в нюйоркското студио The Magic Shop и, както твърдят музикантите от джаз комбото на Donny McCaslin, без никаква видима следа от тежката болест, с която David се беше борил последните 18 месеца от живота си. Продуцентът Tony Visconti след време разкри, че Bowie е планирал това да е неговата лебедова песен, прощален подарък за почитателите си преди смъртта му.

Ето защо в песните от "Blackstar" откриваме нов образ в дискографията на David: на човек, който се бори със собствената си тленност. Текстовете са пределно кратки, родеят се със стилистиката на Hemingway, и ни представят мрачни поличби, безрадостно съществуване, грижи, злини и смърт. Авторът отново разкрива широката си ерудиция в закодираните послания: заимства заглавие на една от песните си ("Tis A Pity She Was A Whore") от пиеса на английския драматург John Ford от ХVІІ в., в друга ("Girl Loves Me") използва характерен лондонски диалект (Polari), в трета цитира руски думи и изрази от филма "A Clockwork Orange" ("Портокал с часовников механизъм") на режисьора Stanley Kubrick от 1971 по романа на Anthony Burgess. В заглавното изпълнение има друга загадка: няколко пъти се споменава самотната свещ, но по думите на саксофониста Donny McCaslin, David Bowie е заявил, че става дума за Ислямска държава.

На 15 януари 2016 дискът дебютира на първо място в британските музикални класации, както и в чартовете на 28 страни, сред които Австралия, Франция, Германия, Италия, Нова Зеландия и в Billboard 200 на САЩ.

Сергей Шишов ще представи "Blackstar" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. тази събота, 15 октомври.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички