Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Омайно: Коледен концерт Дивите корени

20.12.2016   MySound.bg
Празничният спектакъл е съвместен проект на Софийската филхармония и БНР
Силата на традиционната фолклорна музика, преплетена със съвременната класическа лексика, е вдъхновението за коледния концерт "Дивите корени".
 
Празничният спектакъл - съвместен проект на Софийската филхармония и Българското национално радио, ще се състои в столичната зала "България" от 19.00 часа на 20 декември. Съвремие и традиции ще се срещнат в изпълненията на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор Светослав Обретенов с диригент Славил Димитров  и хор Космическите гласове с диригент Ваня Монева (на снимката). Солисти на концерта ще са едни от най-изявените и обичани наши музиканти - Теодосий Спасов, Маргарита Калчева, Гергана Попова, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Костадин Генчев и Димитър Станков.
 
Специално за проекта диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов е подготвил музика и аранжименти, които да разтуптят сърцето на всеки любител на българския фолклор. "Всички пиеси, които ще изпълним, са едни от най-ярките произведения от репертоара на Оркестъра за народна музика на БНР. Те ще прозвучат в нови по-мащабни аранжименти от Димитър Станков и Костадин Генчев, специално написани за "Дивите корени", каза Димитър Христов. Две премиери ще бъдат представени на концерта - песента "Жълто-зелено", написана за първия контрабас на симфониците на БНР Маргарита Калчева от Димитър Христов, и "Песен за самодивата" от Костадин Генчев.
 
Фолклорната музика е интерпретирана със съвременен език и стил, за което допринасят музикантите от Софийската филхармония, НФХ Светослав Обретенов и хор Космическите гласове.
 
Космически гласове ще покаже мощта на българския женски глас с няколко акапелни пиеси и изпълнения на музика и аранжименти на Марин Големинов и Димитър Станков, Теодосий Спасов, Георги Андреев, Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Генчев. 
 
Виртуозът на кавала Теодосий Спасов ще изпълни две авторски творби "Цигански танци" и "О‘майно хоро". "За пиесата "Цигански танц" се вдъхнових от диригента Кристиян Ярви и е написана за проекта Балканска треска – разказва Теодосий Спасов. - Съвместното изпълнение на тази творба с Лондонската филхармония пожъна голям успех. С голям интерес се прие и в Монте Карло, Лайпциг, Виена и Магдебург. Неин запис от джаз фестивала в Скопие беше излъчен по телевизионния канал за класическа музика Mezzo. "О‘майно хоро" e творба от последния албум на кавалджията на света "Белези". Пиесата е вдъхновена от музикантите на Оркестъра за народна музика на БНР и всяка партия е писана за конкретен изпълнител.
 
Прекрасната солистка на ансамбъл Тракия Гергана Попова ще зарадва публиката с нейни изпълнения в нови аранжименти на любими творби от репертоара на Оркестъра за народна музика.
 
Билети - на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и в мрежата на Eventim.bg.3860
90.91%
 

Септември ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930