Денят на пианото в София


Денят на пианото в София

5569

Кой все още слуша класически композиции? Кога последно посетихте концерт за пиано или цигулка? Изобщо къде е мястото на тези вековни инструменти в съвременния електронен бийт на живота ни?

Само половин час слушане на оригиналните композиции на Стоимен Стоянов от Nocktern, могат да отговорят на всички въпроси по-горе и да ви припомнят онова изтъркано клише за пеперудите в стомаха. На 29 март българският композитор участва в поредното издание на международното събитие Piano Day. Изпълнителят представи пет оригинални композиции за пиано, като по молба на публиката изсвири шесто - напълно импровизирано, парче.

Piano Day е инициатива на немския композитор Нилс Фрам, която намери своето поле за изява в София с безвъзмездното съдействие на студио "Пекарната". Изпълнението беше паралелно излъчвано като стрийм в Neu Berlin, Cush Bar и Bar Doom, и така успя да достигне до дори повече хора в реално време. Ежегодният Ден на пианото се провежда на 88-мия ден от годината в чест на 88-те клавиша на инструмента. Участието става със свободно записване.

Идеята не е единствено да се промоутират индивидуални артисти, но и самото пиано като инструмент. Организаторите целят хората да са стимулирани да отделят времето си да се насладят на красотата на класическия звук, защото това е ден, посветен на всички в музикалната "хранителна" верига, но най-вече на слушателя. Всяка година в този ден Нилс Фрам подбира и публикува собствена плейлиста с талантливи пианисти, но това не означава, че се налагат някакви ограничения на участието в събитието. Към днешна дата в инициативата Piano Days са се включили изпълнители от различни градове от САЩ до Япония, като изискванията са самите те да имат желание да споделят своята любов към пианото със света. Българският участник Стоимен Стоянов е професионален пианист, но аматьорите са също добре дошли да се включат в следващото издание. От изпълнителите се изисква да намерят своето място за изява – студио, концертна зала или друго подходящо заведение, и да се свържат с организаторите, за да обменят детайли за събитието. В случая на Стоимен, изборът на студио "Пекарната" идва след препоръка от Иван Шопов, с когото работят заедно по едно от парчетата в албума "Канатица" на Авигея.

Както MySound.bg вече писа, дебютът на квартета Nocktern "No Sugar Added" направи концертната си премиера на 2 декември като същевременно отбеляза и закриването на поредното издание на фестивала "Аларма Пънк Джаз".

Плейлистите от Piano Days - тук. Снимка: Михаил Новаков

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички