Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

АфроВизия! Новият фестивал на Аларма Пънк Джаз ще клати Mixtapе 5


АфроВизия! Новият фестивал на Аларма Пънк Джаз ще клати Mixtapе 5

5674

Навярно мълвата за новия фестивал "АфроВизия", който ще се проведе в голямата зала на столичния клуб Mixtapе 5 на 29 май, вече е стигнала до вас, но сега организаторите го оповестяват най-официално.

И не, не е закачка с "Евровизия" и няма конкурсен характер. "АфроВизия" е сериозно събитие, което обръща внимание на традиции, дето са по-стари и от попа, и от американския блус, и от джаза, и от рока и които не един и двама изследователи сочат като праоснова на всички тези направления. Не ви ли се струва странен фактът, че България е eдва ли не единствената европейска страна, която от 1968 г. (когато кралят на малийския блус Али Фарка Туре купува първата си китара "Кремона" в София), е имала само няколко високи гости от съвременната африканска сцена? При положение, че тя е изключително комерсиална в световен мащаб поне от 3 десетилетия насам... Време е по темата да бъде наваксано. Затова "АфроВизия" ще срещне навярно най-популярната съвременна група в Гана - Кинг Аишоба Бенд с легендарни рок музиканти от Австралия (Хюго Рейс, екс-The Bad Seeds), Италия (Джовани Ферарио) и Холандия (Арнолд де Боер - Zea/The Ex) и с музиканти от Балканите (Igralom).

Програма:

29 май, понеделник – 19. 30 ч. Mixtape 5 (голяма зала)

▲▲▲ В последния понеделник на май (29-ти, с начален час 19:30ч.) "Аларма Пънк Джаз" организира "АфроВизия" - Първи (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния Кинг Аишоба от Гана (на снимката вляво) и дългогодишните изследователи и музикални пътешественици из африканските традиции Хюго Рейс (Австралия, екс- The Bad Seeds) и Арнолд Де Боер (Zea /The Ex). В групата на Хюго Fatalists специален гост е китаристът Джовани Ферарио, работил в миналото с легенди като Рокиа Траоре, Пи Джей Харви и Джон Париш, а Арнолд, който само преди половин година посети София с The Ex, ще представи и няколко песни на проекта си Zea в съвсем различен вариант с музикантите от Гана. Концертът ще бъде открит от сръбското трио Igralom, чиято авторска музика е удивителна мозайка от традиции в духа на EKV, Cream и Tinariwen: пост-югославски (пост)пънк с туарегски рифове и чудовищна ритъм секция.

Повече информация: https://www.facebook.com/alarmafest

▲▲▲ Hugo Race Fatalists е първата група, с която австралийският пост-пънк блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви в миналото, пътешественик и поет Хюго Рейс дойде в България преди 4 години. Оттогава имахме честта да гледаме и два негови солови концерта, а в края на 2015 и първото му турне с The True Spirit от няколко години насам започна от София. Fatalists е "италианската" му група с Франческо Джампаоли на бас и Диего Сапиньоли на барабани и… този път по изключение вместо с дон Антонио Граментиери (който по същото време е на солово турне), с Джовани Ферарио, с когото Хюго и преди е работил в групите Sepiatone и The True Spirit. Актуалният албум на "Фаталистите" "24 Hours To Nowhere" излезе в края на миналата година и съдържа някои от песните, които Хюго изсвири за пръв път пред българска аудитория в Mixtape 5 и Първо студио на БНР през лятото на 2015. През 2017 Рейс има още два нови албума – "Long Distance Operators" с белгийската цигуларка Катрин Грейндордж и "John Lee Hooker’s World Today" с Микеланджело Русо. Африканските търсения на Хюго Рейс са отразени най-добре в албумите му с Крис Екман в проекта Dirtmusic – с участието на музиканти от Мали като Бен Забо, Фадимата Уалет Умар, Tamikrest, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и др. За концерта на 29 май се предвижда и директна колаборация на сцената с Кинг Аишоба, с когото ще изсвирят дори две-три песни заедно, за да ознаменуваме тази историческа първа среща.

http://www.hugoracemusic.com

▲▲▲ King Ayisoba e от Горнозападния регион на Гана, граничещ с Буркина Фасо, и е едновременно носител на вековните традиции на свирене на "колого" (двуструнна традиционна бас китара, наподобяваща като звучене магребския инструмент "гомбри" и малийското "нгони") и автор на песни със силно политическо послание, по които се родее по-скоро с линията Фела Кути - Тони Алън - Юпитер Боконджи Илола в западноафриканската музика, отколкото с традиционните музиканти. Легенда в собствената си страна, Кинг Аишоба "открива" Европа едва преди няколко години. С групата си има участия в някои от най-големите европейски фестивали като Roskilde в Дания, a първото турне на групата му на Балканите освен "Аларма Пънк Джаз" включва престижните форуми "Друга Годба" (Любляна) и "Оффест" (Скопие), две от най-утвърдените платформи за африканска музика не само в локален, но и в по-широк европейски план през последните две десетилетия. Новият албум на Кинг Аишоба "1000 Can Die" беше издаден от лейбъла Glitterbeat на 31 март, а като гости в него се изявяват истински легенди като самия Lee "Scratch" Perry.

http://kingayisoba.net

▲▲▲ Zea (a.k.a. Arnold de Boer от Тhe Ex) е човекът, благодарение на чийто ентусиазъм музиката на Кинг Аишоба стига до европейската публика. Самият Арнолд като настоящ фронтмен на The Ex е въвлечен в не един и два интересни африкански проекта, като към етиопските и еритрейските традиции в групата прибавя и своята ганайска страст. Още в първия албум, който записва с The Ex ("Catch My Shoe" (2010), включва песента "Tree Float", чийто текст тръгва от ганайска поговорка. В София е свирил три пъти досега – два пъти с The Ex: в Дома на киното (2012) и в Mixtape 5 (2016) и веднъж като Zea: в Чешкия център (2013), а сега пристига като специален гост на групата на Кинг Аишоба, но и с нов солов албум ("Moarn gean ik dea") – до голяма степен акустичен, с текстове на фризийски, бавен, медитативен, доста различен от електро-рок-ен-рола на предишните "Swimming City" и "The Beginner", с които го познаваме.

http://www.zea.dds.nl

▲▲▲ Igralom, които откриват вечерта, издадоха своя дебютен албум "Pogrešna poznanstva" миналата година, непосредствено след първото си задгранично участие – пак в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" заедно с психеделик-рок триото Матушка от Петербург и E.U.E.R.P.I. от Трявна. "Африканското" в музиката на Димитрие Симович (бас, вокали), Младен Мариянович (китара) и Марко Томович (барабани) e на ниво "туарегски" рифове, и на ниво ритмика (подозрителна е дори визуалната прилика между барабаниста на групата и Джинджър Бейкър, който, знаем, има специално отношение към Африка). Самите Igralom наричат музиката си "хилбили-афро-фънк", а дискът им завършва с "Хаос". Безспорно Igralom е едно от явленията на изключително силната през последните години нишка сцена, чиито най-видни представители са наскоро гостувалите у нас Eyot.

https://rocksvirkerecords.bandcamp.com/album/pogre-na-poznanstva

Вратите на залата ще отворят в 19.30 ч., началото ще е около (и не по-късно от) 20.30 ч., а цялото събитие ще продължи до малките часове на нощта.

Билети (все още на народни цени – 18/20/23/24 лв.) - в системата и на касите на Eventim, както и в "Дюкян Меломан". На място ще има лимитирано количество пропуски по 24/25 лв, след чието изчерпване входът ще струва 30 лв.

http://www.eventim.bg/bg/bileti/hugo-race-king-ayisoba-sofia-club-mixtape-5-462254/event.html

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички