Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Йозеф ван Висем в София и Пловдив през февруари

27.12.2017   MySound.bg
Йозеф ван Висем
В края на изтичащата година радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" започва лека-полека да обявява програмата си за 2018 г., когато и той, и предаването-майка "Аларма" на програма "Христо Ботев" стават на 10 години.
 
Първото от поредицата важни имена, които ще ви разкрием още преди Нова година, е това на живеещия в Ню Йорк холандски майстор на "нова музика за старинни инструменти" и носител на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем. Той ще изнесе два концерта в рамките на "Аларма" – в София на 23 февруари и в Пловдив на 24 февруари.
 
Новият албум на Йозеф ван Висем "Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back" излезе официално на 10 ноември. Месец по-късно култовият инструменталист и композитор потвърди участието си в концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" през февруари. Изявата в София ще е на 23 февруари, петък, в обновеното Второ студио на БНР. Местата са само 80, а билетите вече се продават онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay. Препоръчваме ви да действате моментално, но, ако не успеете навреме, на следващия ден – събота, 24 февруари – Йозеф ван Висем ще свири и в Пловдив, в "Би Боп Кафе" (за този концерт билетите също вече са в продажба). За София подгряващ артист е Nocktern (в соло пиано вариант), а за Пловдивтриото за средновековна музика Ambient Folklore.
 
Йозеф ван Висем е творец, чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз контекст. 
 
Aвтор е на музиката към филма "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш, за която е удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан. Работил е с легендарни музиканти като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, Sqürl на Джармуш, Доминго Гарсия-Уидобро и други. Участник е и във формациите Brethren Of The Free Spirit и Heresy Of The Free Spirit и създател на лейбъла Incunabulum. Както MySound.bg вече писа, в България идва за трети път – отново по покана на "Аларма".
 
"Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите "МакДоналдс" и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин... И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин...", сподели Йозеф ван Висем пред програма "Христо Ботев" на БНР през 2015.

 1643
100%
 

Март ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031