Отбелязваме 80 години от рождението на Владимир Висоцки


Отбелязваме 80 години от рождението на Владимир Висоцки

5196

На 25 януари се навършват 80 години от рождението на Владимир Висоцки.

По този повод Николай Атанасов кани на специален концерт в НАТФИЗ, София, на 25 януари.

Билети за събитието се продават само на касата на Учебния театър при НАТФИЗ, която работи всеки ден (без понеделник), от 10.30 до 14.00 и от 15.30 до 19.00 ч. За резервация на билети: 02-923-1303

Николай Атанасов е сред най-известните изпълнители на руски романси и одески песни у нас. Той е и най-добрият интерпретатор на песните на великия бард Владимир Висоцки. Роден е в София, завършил е 19 СПУ "Елин Пелин", а после и журналистика в СУ "Св.Климент Охридски". Започва да свири на китара в осми клас, по-късно сформира кварталната рок група Синовете на кръглата луна, която има кратък, но изпълнен с емоции път, жънейки успехи сред момчетата и момичетата от квартал "Кривата река" в столицата.

Оркестър ще акомпанира на холограма на Владимир Висоцки по време на откриването на музикалните награди "Чартова дюжина". Единайсетата церемония ще се проведе в арената  ВТБ "Ледовый дворец" в Москва на 15 февруари. Благодарение на триизмерна проекция, създадена по съвременна технология, легендарният бард ще застане пред зрителите на сцена. Технологията вече е прилагана за пресъздаване на образите на такива звезди от миналото като Тупак Шакур и Майкъл Джексън. Това ще е уникална възможност за всички зрители на церемонията, които ще могат да се върнат в миналото и да усетят атмосферата от концертите на Висоцки под съпровода на професионален оркестър.

Общоруският център за проучване на общественото мнение направи анкета за руските кумири на XX век през 2010, когато на второ място след Юри Гагарин бе посочен Висоцки.

Владимир Висоцки има над 600 песни, 30 роли в кино, около 50 роли в киното и театъра - 15 от които в Театъра на Таганка... Посмъртно става лауреат на държавната награда на СССР. Висоцки се превръща в легенда приживе и е заобиколен от митове. "С течение на времето тези митове диктуваха постъпките му, разказва Алла Демидова, негова близка приятелка. - В началото не им обръщаше внимание, но след това се наложи да живее със слуховете". Демидова е близка с твореца повече от 14 години, те бяха партньори в знаменитите постановки в Театъра на Таганка "Хамлет" и "Вишнева градина".

Владимир Висоцки е роден в Москва на 25 януари 1938. Започва да пише стихове още като ученик, а като студент вече ги изпълнява с китарен съпровод. След като завършва основно си образование, се записва да учи в инженерностроителния институт "Куйбишев". Още след първия семестър обаче го напуска и постъпва в театралната школа на МХАТ - едно от най-реномираните висши учебни заведения за актьори и режисьори.

Интересът му към авторската песен се пробужда, след като се докосва до творчеството на Булат Окуджава.

Висоцки е един от най-колоритните творци на своето време. Неговият нравствен максимализъм го прави непримирим със злото. В песента "Аз не обичам" той е изброил какво мрази: от хладния цинизъм до насилието и безсилието; от ситата увереност до подлия страх; когато някой чете писмата ти, надничайки през рамото ти; когато е забравена думата "чест" или е превърната в "прах в очите", когато бият невинни или нахлуват в душата ти; когато плюят в нея.

Още през 1978 г. Висоцки се почувствал зле и отишъл на преглед. Става ясно, че има проблеми със сърцето и задължително трябва да си даде почивка. След като се повъзстановил обаче, захвърлил медицинските предписания. През декември 1979 г. отново получил сърдечна криза. Отишъл в поликлиниката и кардиограмата му показала прединфарктно състояние.

Висоцки умира в нощта срещу 25 юли 1980 г. в квартирата си на улица "Малая грузинская". Точно по това време в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри.

Руската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на в. "Вечерна Москва" - и то три дни по-късно.Въпреки това новината се разнася бързо и пред Театър "Таганка", където е работил, се стича огромна тълпа. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

Съществува астероид, кръстен на негово име. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички