Легенди за графствата, разказани от Threshold


Легенди за графствата, разказани от Threshold

4420

"Това е концептуален албум за една нация, която се опитва да намери своето място в света, но може и да е за човек, който се мъчи да направи същото".

Ето така британският прогресив метъл квинтет Threshold въвежда в техния концептуален студиен албум "Legends Of The Shires"("Легенди за графствата"), наредил се между най-доброто в стила за 2017. Сред участниците  в 11-то заглавие от дискографията на групата откриваме стария/нов певец Glynn Morgan, заменил Damian Wilson, и завърнал се да подкрепи творческото ядро Karl Groom/Richard West. "Не бързаме заникъде, но поне знаем, че не сме сами", пее Glynn Morgan в "Trust The Process", една от най-ярките политически песни в албума. Текстът представя темата за баланса между личните и политическите аспекти в социума, като сравнява и контрастира нарушените обещания от човек с разбитите обещания на една нация.

Пианистът Richard West пояснява: "Честно казано, когато започнах да пиша песните, мислех, че това ще бъдат "някакви истории от графствата". В Threshold обаче никога не сме разказвали истории. Започнах да правя една-две отделни песни и потръгна. Концептуално "Legends…"  бързо се изясниха, че ще бъдат истории за това как графствата са намерили  общи интереси, събират се, учат се да взаимодействат помежду си и отчасти как самата Англия се е научила да взаимодейства с Европа. Има много силна политическа страна в албума: баладата е за развода между Англия и Европейския съюз, как Дейвид Камерън се сбогува с Ангела Меркел. Така че го има този привкус на политическо злободневие и това е основната тема, но написана от гледна точка на отделния човек. И още нещо: когато започнахме да правим албума, решихме да направим нещо повече в стила прогресив рок, отколкото в последния ни албум "For Тhe Journey". И след като го решихме, историята започна да се разгръща в текстовете и стана концептуален албум. Първоначално си мислех, че легендите или историите ще бъдат самостоятелни песни, но след това стана ясно, че целият албум ще бъде една история и песните ще са отделни глави или снимки от историята. Получи се история, която ви превежда през вълнението от новото начало, разочарованието от ежедневието, загубата на всичко, борбата за ново  начало и начина, по който се връщате от това, но променени и по-силни" – завършва Richard West.

Китаристът Karl Groom, който иначе избягва публичните изявления, добавя: "Става въпрос за това как намираме своето място в света, на политическо или лично ниво и как се отнасяме помежду си. За тази цел наистина имахме нужда да направим  двоен концептуален албум, което пък ни даде такава вдъхновение да пишем текстовете с Richard. От политическа гледна точка бихте могли да приемете историята като за някоя страна или нация, търсеща своя път в света, и всички трудности, които идват с това. Мястото на Англия в Европа, предполагам, е тема, която вдъхновява, както и  всичко, което се случи през миналата година.

На индивидуално ниво, разбира се, е нещо съвсем друго, но като си спомниш нещата, които искате да не сте правили, и направите просто пътуване през живота си, ще си спомните за някого, който е успял да намери своя път. Този подход ни даде широко поле за разгръщане на концепцията в албума. Вижте това, което показваме във видеоклипа към "Small Dark Lines", чрез обрисуване линиите на отделните хора с черна боя, които изразяват своето съжаление за стореното от тях. Малките тъмни линии в песента също така показват границите между отделните държави и как в наши дни те са малко замъглени. Това са доста теми, до които можем да се докоснем и беше наистина страхотно да можем да ги представим по този начин", споделя китаристът.

"Legends Of The Shires" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 13 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички