Млади лъвчета обраха наградите БРИТ


Млади лъвчета обраха наградите БРИТ

4716

Хип-хоп музикантът Стормзи (Stormzy) и тепърва изгряващата звезда Дуа Липа (Dua Lipa) станаха големите победители на тазгодишните музикални награди "БРИТ" (BRIT), които се проведоха в концертната зала О2 в Лондон на 21 февруари.

Рапърът от Източен Лондон успя да грабне призовете и в двете категории, в които беше номиниран - "Най-добър британски солов изпълнител" и "Най-добър британски албум" ("Gang, Signs & Prayer"). "Майка ми и цялото ми семейство са тук, направихме го!", каза развълнувано той в речта си на сцената в O2, докато взимаше втората си статуетка за вечерта.

Въпреки радостта от успеха си обаче, той не пропусна да отправи публично критиките си към министър-председателя на страната Тереза Мей и в. "Дейли Мейл" заради пожара в "Гренфел Тауър", който миналата година отне живота на 71 души. "Ей, Тереза Мей, къде отидоха парите за "Гренфел"? Какво? Мислеше, че просто ще забравим ли?", попита гневно лондончанинът, закривайки с изпълнението си церемонията.

Дуа Липа (на снимката) също като Стормзи се пребори за 2 от статуетките - за "Най-добра британска солова изпълнителка" и затвърди успеха си от MTV Europe Music Awards 2017 за  "Изгряващ артист". За разлика от рапъра обаче вокалистката с албански произход загуби във всичките останали категории, в които беше номинирана. "Нека да има повече жени на тези сцени, повече да печелят награди и повече дами да превземат света", бе акцентътв пламенната реч, която произнесе сензацията на модерната поп музика.

Сред останалите британски музиканти, които си тръгнаха с отличия от галата, бяха завърналият се на сцената виртуален проект Горилаз (Gorillaz) ("Най-добра британска група"), Rag'N'Bone Man ("Най-добър британски сингъл" - "Skin"), Хари Стайлс - ("Най-добър видеоклип") и Ед Шийрън ("Глобален успех)". Певецът и композитор бе номиниран в четири категории, но се задоволи само с приза за световен успех, който се присъжда на "най-продавания" британски творец (албумът му "Divide" е продаден в 12 млн. копия).

От номинираните чуждестранни музикални артисти пък лауреати станаха Кендрик Ламар, новозеландката Лорд и Фуу Файтърс (Foo Fighters), които отвяха свирепата конкуренция на LCD Soundsystem, Haim, Arcade Fire и The Killers, само месец след като Дейв Грол - бивш барабанист на Нирвана, и Ко. отнесоха "Грами" в родната си Америка за "Run", която бе отличена като най-добра рок песен.


Един от най-запомнящите се моменти по време на церемонията по връчването на "британските "Грами"-та" обаче безспорно бе специалният трибют на бившия вокалист на Оейсис (Oasis) - Лиъм Галахар, който почете с изпълнението си жертвите от терористичната атака в Манчестър миналата година. И то едва седмица, след като заяви в интервю пред в. "Гардиън", че организаторите на "БРИТ" "могат да си го нач*кат, ако смятат, че той ще отиде и ще пляска на някой пълен идиот на сцената". Явно обаче Лиъм, чието его живее свой собствен живот, е преглътнал възгледите си предвид факта, че става дума за жители от родния му град, коментират световните агенции.

За да почете загиналите си съграждани от кървавия атентат, Лиъм бе избран да изпее акустична версия на песента "Live Forerver", която написва заедно с брат си Ноел през 2005 година. Текстът, изразяващ жаждата за живот, а не за смърт, се оказа идеален за този специален момент на наградите, който беляза и кулминацията на вечерта. "Сега не е моментът да плачем, сега е моментът да разберем защо", се оказа най-подходящата възможна забележка, дори и с политическия си привкус.

Чрез парчето иначе скандалният Галахар показа на народа си, че хората, загубили живота си в Манчестър, ще живеят вечно умовете на онези, които ги познават. Трибютът се подготвяше тайно в продължение на седмици, като на сцената трябваше да се качи певицата Ариана Гранде, на чийто концерт всъщност се случи трагедията, довела до смъртта на 22 души, предимно деца. По-малко от ден преди церемонията обаче изненадата беше развалена, а организаторите бяха съсипани, когато Гранде обяви, че има забрана от лекаря си да пътува заради тежко здравословно състояние, припомня "Асошиейтид прес".

"Когато обаждането дойде... настъпи грандиозен хаос", издаде по-късно източник от организаторския екип за "Дейли Мейл". За тяхно щастие обаче Галахар даде съгласието си да застане на мястото на изпълнителката броени часове преди началото на събитието и се представи изненадващо... нескандално.

Комикът Джак Уайтхол бе водещ на шоуто по удостояване на отличниците.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички