Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

В Париж през април с Мира Кацарова


В Париж през април с Мира Кацарова

4510

Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила, като че ли назованите на френски чувства, предмети и идеи стават по-красиви.  Като добавим към тази магическа формула и музиката, пред нас наистина се отваря цял нов свят – нежен, фин, понякога наивен, но винаги пълен със страст към живота. 
April In Paris е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното ѝ представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.  Неслучайно премиерата на April In Paris с в началото на април, но не във френската столица, а в София и Пловдив. На 4 април от 20.30 ч. в Sofia Live Club е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен. Париж ще гостува на Пловдив – френските песни, избрани от Мира, ще звучат в Bee Bop Café от 21.00 часа на 6 април.  С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В April in Paris ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – "Non, je ne regrette dе rien" и "La vie en rose", на Едит Пиаф. "Et la Mer" на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60те -  "Les Champs-Elysees" на Жо Дасен. Тя също е в репертоара на Кацарова за 4 и 6 април.  Изненадващата композиция във френската програма е "Oblivion" на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно "Oblivion". Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен "Il pleure dans mon coeur". Друго неконвенционално заглавие е "Je Bois" на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан. Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са "Ne me quitte pas" на Жак Брел и "Que reste-t-il de nos amours?" на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и "Les eaux de Mars" ("Waters Оf March").  Има и някои по-нови френски песни – като "Voyage Voyage" на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April In Paris.  "La Belle Dame Sans Regrets" на Стинг, написана от Доминик Милър, и "Dansez sur moi" на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура. 
Мира ще представи April In Paris с джаз триото си Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата. 
Проектът се осъществява с безрезервната подкрепа на Schweppes, които обичат истински джаза и от години подкрепят проектите не Мира Кацарова. В реализирането на френската мечта участва и фотографът Павел Червенков, 'чието дело е специалната фотосесия с певицата и другия главен герой – класически ситроен DS, може би най-емблематичният модел автомобил във Франция, който е спомен за несравнимо красивото френско кино, но и символ на френския живот и нагласа към света, който все още може да се види по улиците на Париж, Лион или МарсилияApril In Paris ще си има и специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката ѝ с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат присъстващитe на концертите, са поместени и всички кадри от фотосесията на Павел Червенков.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички