Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Горещият Opus на Al Di Meola в Картини от една изложба


Горещият Opus на Al Di Meola в Картини от една изложба

4380

"С албума "Опус" исках да развия композиционните си умения, тъй като си мисля, че повече ме възприемат като китарист/ композитор,  а не като композитор/ китарист" – заявява виртуозът Al Di Meola.

Той е добре познат на българските слушатели, ние следим неговите изяви още като тийнейджър вундеркинд китарист, включил се в началото на 70-те години на миналия век с успех в авангардната за времето си фюжън формация Return Тo Forever, знаем го като автор и изпълнител на поредица композиции от класата на "Land Оf Тhe Midnight Sun", "Egyptian Danza", "Electric Rendezvous" и "Mediterranean Sundance", участник в най-реномираното китарно трио заедно с Paco de Lucia и John McLaughlin, гостувал многократно у нас.

Силните страсти на големите музиканти ясно прозират в техните произведения и Al Di Meola не е изключение. Той дълбоко преживява развода с жена си, бразилката Magda Barreca, болезнено понася съдебните процедури, както и раздялата си със сина си Kyle, но пък намира ново начало след среща в Мюнхен, Германия: "Открих радостта от новата ми връзка със Stephanie, страстта. Ето защо "Опус" бележи нова ера в моя живот. За първи път съчинявам музика толкова щастлив, имам великолепни отношения с жена ми, имаме дъщеря Ava на две години и красивото ми семейство ме вдъхновява всеки ден. Вярвам, че това личи в музиката ми".  

Това обяснява защо в този проект централната композиция е 10-минутната "Ava's Dream Sequence Lullaby" ("Приспивна песен за съня на Ава"), ето как е създадена според нейния автор: "Бях забелязал, че дъщеря ми реагира на музиката, и някак си по най-естествен начин ми хрумна подобна на приспивна песен мелодия. А това, което започна като обикновена приспивна песен, се превърна по-нататък в подобна на сюита композиция".

Що се отнася до другите изпълнения от "Опус", Al споделя:

• "В "Milonga Noctiva: Wandering In The Dark" ("Скитане в мрака") намери място вдъхновението  ми от по-емоционалната страна на стила нуево танго.
• "Broken Heart" ("Разбито сърце") първоначално я композирах за оркестър с по-малко изразена ритмична част. Сега предлагам по-лиричен поглед към нея с електрическа китара, която представя първоначалното усещане, но с добавения ритъм.
• Още с първия риф на "Notorious" ("Прословут") започнах да си мисля за Led Zeppelin, така че това е 2018: Led Zeppelin се среща с Al Di Meola.
• "Frozen In Time" ("Замръзнал във времето") я съчиних една сутрин в 5 часа, тя просто се изля от мен  без каквото и да е усилие и така разбрах, че не трябва да губя възможността да я запиша. Контрастът между лиричната мелодия и арпежираните в 5/4 акорди  прави тази пиеса нещо  специално за мен.
• Крайният резултат от "Escapado" ("Избягал") не мога да го обясня. Тя започна под влиянието на тангото, но по време на записите направих толкова промени, и сега всеки слушател може да има различно мнение за нея
• "Pomp" ("Великолепие") е дует с мароканския майстор на перкусиите Rhani Krija
• В Маями през една късна нощ започнах "Left Unsaid" ("Останало неизречено"), тук наистина композирам голяма част от моята музика. В съседната стая Stephanie и Ava спяха, и тази пиеса носи това толкова спокойно и щастливо време, което не може да се предаде с думи.
• "Insieme" ("Заедно") е доста по-сложна в композиционно отношение, тя се състои от няколко части с интригуващ контрапункт, и е със силно синкопирано звучене.
• В последното заглавие "Rebels" ("Бунтовници") започвам с хипи ерата и уханието на тамян около църквата "Свети Марко" в Манхатън, Ню Йорк, минаваме през рокаджийския булевард Fillmore East там, мятаме се на моторите към квартала East Village, където рокерите от клуба Hells Angels имат сбор, за да пристигнем в Little Havanna в Маями",  завършва Al Di Meola.
 
Албумът "Опус" ще бъде представен от Сергей Шишов ще в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР на 31 март, събота, този път след новините от 22.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички