Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ян Гарбарек и Елиане Елиас пристигат за Пловдив Джаз фест 2018


Ян Гарбарек и Елиане Елиас пристигат за Пловдив Джаз фест 2018

4229

Тази година "Пловдив Джаз фест" ще се проведе като част от програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата" 2019 от 31 октомври до 3 ноември и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти.  Форумът ще бъде открит със събитието "Вечер с Елиане Елиас". За финала на тазгодишното четвърто издание в Пловдив пристига Ян Гарбарек (на снимката) със своята група да го закрият на 3 ноември. 
По традиция концертите ще се състоят в Дома на културата "Борис Христов". За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодарение на Мира Кацарова, която организира "Пловдив Джаз фест "посредством своята компания "Блу Ем".
Известната бразилска пианистка и певица Елиане Елиас спечели последната си награда "Грами" миналата година в категория латино джаз за проекта "Dance Оf Time". През април 2018 г. излезе дискът ѝ с "Music From Man Of La Mancha", който съдържа интерпретации на музиката от прочутия бродуейски мюзикъл "Човекът от Ла Манча". Елиане създава композициите в този запис още преди 23 години. Тогава тя е поканена от автора на оригиналната музика в мюзикъла Мич Лий, но проблеми с авторските права се оказват пречка за появата на  проекта. Едва тази година това се оказва възможно и от излизането си през април "Music From Man Of La Mancha" печели симпатиите на критика и публика. Композиции от албума достигат първо място в джаз плейлисти на Spotify, както и в класацията на Billboard за джаз. В Пловдив Елиане Елиас пристига с групата си, част от която е нейният съпруг Марк Джонсън (последният басист на Бил Евънс). За наградите ѝ през годините, работата ѝ със Steps Ahead и нейните музикални превъплъщения може да се разкаже още много, но най-плътно многопластовата изразност и талант на Елиас може да се усетят на живо, на концерта ѝ, с който "Пловдив Джаз фест" 2018 ще бъде открит. 
Другото голямо име в тазгодишната програма на фестивала едва ли се нуждае от представяне. Ян Гарбарек има дълга история, а стилът му отдавна е превърнат в мяра и еталон за мнозина джаз артисти по света. Всеки, който го е чул веднъж, знае винаги след това, че музиката, излязла от саксофона на Гарбарек, звучи по неповторим начин, несравним с нищо друго. Трудно могат да се изброят всички изключителни артисти, с които е работил Ян Гарбарек. С кариера, стартирала в началото на 70-те, и звучене, което бързо го прави разпознаваем в цял свят, след многобройни турнета и издадени дискове, днес световноизвестният норвежки музикант концертира все по-рядко и за "Пловдив Джаз Фест" ще бъде чест да го посрещне на сцената си заедно с музикантите му. Сред тях е и знаменитият индийски перкусионист Трилок Гурту. Те ще закрият фестивала на 3 ноември. 
Билети - в мрежата на Eventim. Освен онлайн, пропуските са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, The Mall, книжарници "Ориндж", "Офис 1", Билетен център на НДК, "Технополис" и "Български пощи".
И тази година, освен големите концерти в Дома на културата "Борис Христов", програмата ще включва съпътстващи събития и младежки конкурс, който привлича все по-интересни и обещаващи млади джаз артисти.  "Пловдив Джаз фест" 2018 продължава да свързва поколения, идеи и музикални мечти.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички