Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти l София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика
Led Zeppelin Symphonic с нова дата през септември

Дзукеро съотвори музикална магия в Античния театър


Дзукеро съотвори музикална магия в Античния театър

4128

След грохота на тридневното мегасъбитие Hills Of Rock 2018, Пловдив и "София Мюзик Ентърпрайсис" продължиха с културно-развлекателната програма и поднесоха на ценителите едно концертно бижу - среща с Дзукеро (Zucchero) в Античния театър.

Човекът с 22 концерта в "Арена ди Верона" в рамките на една година, стъпи на древната сцена в Града на тепетата в края на ден, белязан от чести погледи към небето и метеорологичната прогноза - имаше сериозни опасения за дъжд и буря.

За щастие кратките следобедни превалявания секнаха привечер и само мокрите петна по сцената и седалките напомняха за капризите на времето. Аделмо Форначари със сладкия псевдоним Дзукеро излезе точно в осем часа с бенда си и директно ни почна с "Partigiano reggiano", последвана все така директно и без излишни приказки от "13 buone ragioni". От първите мигове стана ясно, че италианецът е в страхотна форма и ни очаква нещо с потенциала да остане незабравимо. Облечен с колоритно цветно елече, семпъл панталон с кант и задължителната шапка - елегантен и артистичен цилиндър, човекът застана зад микрофона, отвори уста и в миг прикова всички към местата им. След първоначалната вълна на вцепеняване, която може да предизвика само изпълнение от най-висока класа, което ти отнема възможността да направиш каквото и да е друго, освен да гледаш с зяпнала уста и да си отваряш ушите на осем, за да поемеш всяка нота, дойде неудържимото желание за танци. Като изключим лиричните парчета, в античния театър във всеки един момент имаше танцуващи, подскачащи, полюшващи се в ритъма на музиката хора, които просто не ги свърта на едно място. Разбира се, при най-големите хитове скачаха всички.

Колкото и малко да говори Дзукеро, все пак на няколко пъти поприказва с публиката - на италиански от-до. Слава богу, че седях край дама, която очевидно говореше свободно италиански, та намазах, подслушвайки превода, който правеше за приятелката си. Няколко закачливи реплики, няколко изречения за песните - повече не беше нужно. Разходката из цялото му творчество беше задължителна - турнето "Wanted" е в подкрепа на последния албум, излязъл в края на миналата година - сборен, най-доброто от 35-годишната кариера на човека, който бих могла да сравня с Джо Кокър, като глас и поза на сцената, защото величието е наистина в тази орбита. Но никак не ми се иска да го правя, защото Дзукеро не прилича на никого, освен на себе си - най-ценното качество в музикалния бизнес, а и не само там.

Неусетно се изнизваха "Ci si arrende", "Voci", "Everybody's Got to Learn Sometime" (прекрасният кавър на песента на The Korgis, записана с Лара Фабиан) и "La Tortura della Luna" от албума "Black Cat" (2016).

На "Vedo nero" от концептуалния "Chocabeck" (2011) цялата публика вече беше на крака - съвсем удобно за следващото "Baila (Sexy Thing)", големия хит от далечната 2001 година, който просто не може да те остави безразличен.

Още един кавър - "Never Is a Moment", след това "Iruben Me", магнетичната "Il volo", "Bacco perbacco" и заглавната "Chocabeck" от блусарския албум за неделния ден в малкото италианско селце, завръщането към корените и вглеждането в себе си. "Soldati nella mia città" и тежката тема за следвоенното време преляха в нещо не по-малко тържествено - "Miserere" от едноименния албум, излязъл през 1992 г., записана в дует с Лучано Павароти. Великият тенор присъстваше духом и като глас и образ от видеото към парчето, прожектирано на екрана в дъното на сцената, поставен там само и единствено за тази песен. Невероятно изпълнение, парчето бе пипнато така, сякаш наистина и двамата пеят пред нас, затвориш ли очи, илюзията става пълна. Огромен професионализъм.

След като остави бенда си - Кат Дайсън и Дъг Петибоун на китарата, Поло Джоунс на баса, Андреа Уит на цигулката, Никола Перуч на клавира и Адриано Молинари на барабаните - да изпълнят инструментален кавър на "Wake Me Up", един от големите хитове на покойния Avicii, Дзукеро излезе отново за увличащата "Solo una sana e consapevole libidine salva il giovane dallo stress e dall'Azione Cattolica", последвана от "Diamante" и "X colpa di chi?". Публиката беше станала на крака за друг голям хит - "Diavolo in me", което се оказа много удобно, защото в края ѝ заваля пороен дъжд и всички бързо наизвадиха дъждобрани и чадъри. Край, мислехме си, размина ни се "Донна"-та - техниците сновяха чевръсто да покриват с найлони апаратура и инструменти, за да ги опазят от капките, които, без никакво съчувствие към нашите желания, се изливаха над древните камъни на амфитеатъра и съвременните кабели и монитори на сцената.

Обаче! Дзукеро излезе, музикантите му заеха местата си, и под дъжда, от който го пазеше единствено прословутият цилиндър, италианецът заби "Senza una donna" за радост на целокупното множество. В един момент валеше толкова силно, че при барабаниста се получи и ефект - при всеки удар по чинелите във въздуха литваха пръски вода. Да беше режисирано, нямаше как да изглежда по-добре.

Разбираемо, не можеше и да става дума за нищо повече след края на песента, нито за допълнителни бисове, нито за приказки, и сцената опустя. Започна да се изпразва и амфитеатърът. Изглежда улучихме облак, фен на един от най-добрите блусмени в света, защото чинно изчака да мине концертът, но не можа да сдържи възторга си от последното парче. Или просто желаеше да се срещне отблизо с музиканта.

Облакът и дъждът сложиха точката на великолепния концерт, чиста наслада за сетивата от първата до последната нота. За финал мога да кажа само едно - дори след 35 години на сцената, Дзукеро пее като звяр и ако не сте го слушали на живо, непременно поправете пропуска си следващия път.

Заслужава си всяка секунда.

Снимка: Боян Брезински

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички