Основната програма на Пловдив Джаз фест 2018


Основната програма на Пловдив Джаз фест 2018

4158

Както MySound.bg огласи своевременно, "Пловдив Джаз фест" 2018 ще бъде открит от бразилската певица и пианистка Елиане Елиас.  Концертът под мотото "Вечер с Елиане Елиас" ще включва различни нейни композиции. Елиане пристига в България с групата си, част от която е и нейният съпруг – известният басист Марк Джонсън. Последната награда "Грами" в кариерата на Елиас е от миналата година - за проекта "Dance Оf Time". Дискът "Music From Man Of La Mancha" излезе през април. Проектът съдържа интерпретации на музиката от прочутия бродуейски мюзикъл "Човекът от Ла Манча" и достигна първо място в различни класации за джаз. На 1 ноември концертите в програмата на фестивала ще бъдат два. Вечерта ще бъде открита от американската певица и пианистка Дина Дероуз, която пристига в Пловдив по покана на Groove Atelier за концерт с участието на български музиканти. Освен прекрасен изпълнител, тя е изтъкнат преподавател в някои от най-престижните музикални университети в Европа и САЩ  и има колаборации с много от големите имена в световния джаз. 
Вторият концерт на 1 ноември ще представи специалния проект на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, създаден специално за събитието. Публиката ще има удоволствието да чуе завладяващите интерпретации на двама от най-обичаните артисти, боравещи изкусно с музикалното наследство на Балканите, смесвайки го с новаторските си идеи и недостижими изпълнителски качества.  Третата вечер на 2 ноември ще бъде открита с бенефисен концерт, в чест на Бели, зелени, червени – формацията, оставила дълбока следа в историята на българския джаз. На сцената ще се качат учениците на Бели, зелени, червени, за да почетат своите учители и вдъхновители.
След техните изпълнения следва концертът на Дейв Холънд квартет с участието на любимия на мнозина джаз артисти саксофонист Крис Потър. Самият Холънд (на снимката) е посветен на музиката от над 50 години. Името му е известно за всички почитатели на джаза. Започнал да свири в групите на величия като Майлс Дейвис, Стан Гец и Бети Картър, в последния половин век басистът участва в стотици записи, в колаборация с други големи имена или с негови лични музикални проекти. С непрекъсната концертна дейност, по всички сцени в света, Дейв е многократен носител на награда "Грами", а през 2017-а получи отличието "Майстор на джаза", връчвано ежегодно от Националната фондация за изкуствата на САЩ от 1982 година насам. Кулминацията на тазгодишното издание на "Пловдив Джаз фест" ще бъде закриващият концерт в последната вечер на 3 ноември. Тогава фантастичният Ян Гарбарек ще излезе на сцената заедно с групата си, в която е и прочутият индийски перкусионист Трилок Гурту. И двамата изпълнители имат богата история и неподправен стил, който отдавна се е превърнал в запазена марка за всеки от тях. Със своята музика Гарбарек не само показва съвършенството при интерпретирането ѝ, но и преминаването на граници, без които всичко звучи още по-въздействащо. Това е повод неговите изяви да посрещат най-разнородна публика, включваща почитатели на различни жанрове, отворени към това, което той има да им разкаже чрез своя инструмент.  Всички големи концерти от "Пловдив Джаз фест" са с начален час 20.00 ч. и по традиция ще се проведат в залата на Дом на културата "Борис Христов". Билети - в мрежата на Eventim. Освен онлайн, те са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, The Mall, книжарници "Ориндж", "Офис 1", Билетен център на НДК, "Технополис", "Български пощи". Вече са в продажба и гранд пасовете за целия фестивал на цена от 120 лв.  Празнувайте живота с нас! "Пловдив Джаз фест" Ви очаква от 31 октомври до 3 ноември, прикани артистичната Мира Кацарова, организираща проявата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички