Две книги за Щурците излизат на общ винилов сингъл


Две книги за Щурците излизат на общ винилов сингъл

8699

Книгата "Вкусът на времето. Щурците - българската рок легенда" ще е на книжния пазар идната седмица чрез издателство "Парадокс".

Изданието представлява двете книги, които поотделно бяха в продажба в последните години.

Томчето е богато илюстрирано, като част от снимките са от личните архиви на музикантите. Печатът е двуцветен, а форматът - в размерите на винилов максисингъл. Цената е само 15 лв.

През 1998 излиза от печат първата част от сегашното юбилейно издание - ”Зимата на щурците”.

Тя разказва за зараждането на българския рок в началото на 60-е години, създаването на първите групи и конкретно на най-емблематичната от тях. Всичко това е описано на фона на тогавашната действителност и представлява опит за документална снимка на времето. Книгата обхваща периода до 1987, когато съставът спира активната си концертна дейност.

Втората част – “Есента на патриарсите”, е продължение на сагата до началото на новия век и поставя акцент върху соловите проекти на отделните членове на групата, както и върху чуждестранните им турнета. Според познавачите, книгата е явление в българската музикална журналистика и е първото издание от този род за българска рок група. Освен това тя е и документално свидетелство за ролята на рокендрола в неосъзнатата епична битка на българина за лична свобода по времето на комунизма.

Щурците са емблема. Книгата е нещо като тяхна визитка", каза за MySound.bg Румен Янев.

Това е първата сериозна биографична книга за българска рок група въобще и не случайно тази група е именно Щурците. В историята са вплетени имената на Георги Минчев (на традиционния рок фестивал “Цвете за Гошо”, основни организатори - Столичната община и ФБР), на Димитър МилевБъндарака, Сашо Гривната, Трошан Владовски, Веселин Тодоров и още цяла плеяда свободолюбиви столични "хъшлаци".

По времето когато у нас рокът е бил заклеймяван като инструмент на "идеологическата диверсия", налагащ "пагубно за нашата младеж западно влияние", въпреки всички пречки и забрани, благодарение любовта на публиката и на своя талант, Щурците успяват да се утвърдят като най-голямата българска група на всички времена.

"Дълго мислих защо тези четири момчета взривяват по този начин публиката си? Номерът май не е само в свиренето. То не е маловажно, но има още нещо, което хората очакват и желаят от своите любимци. Това е посланието, което Щурците отправят към времето, в което се случват събитията. Посланието, извадено от душите на публиката и върнато отново към нея през усилвателите на взаимната тръпка, честния диалог и електричеството на съпричастието. Някъде там е магията, която превърна Щурците от вокално-инструментална група в легенда", пише авторът.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички