квАРТал фестивал 2018 променя за два дни облика на София


квАРТал фестивал 2018 променя за два дни облика на София

4393

Тази година сред атрактивните участници в квАРТал фестивал са набиращите все по-широка популярност сърф рок, рокабили, рок-енд-рол фаворити от Van Cock, иконичната дарк уейв формация, любима на няколко поколения Виолетов генерал, както и лейбълът за бийт, хип-хоп Sofia Beats, с арсенал от трима диджеи и лайв на Trombobby и хип-хоп изпълнителите Wosh MC feat.Yoko. За пръв път от появата си през 2016 година, квАРТал фестивал може да се похвали със затворени улици – факт, който безапелационно превръща арт инициативата, в най-значимото градско културно събитие на София през есента! В тази връзка квАРТал фестивал се включва и в платформата Европейска седмица на мобилността.
На 15 и 16 септември от 11.00 до 18.00 ч. за движение ще бъдат затворени ул. "Цар Симеон", ул."Екзарх Йосиф" и ул. "Искър" в частта им между ул. "Раковски" и бул. "Мария Луиза", както и ул."Триадица" и ул. "Сердика" в частта около Министерския съвет (паркинг и НАГ). Изброените улици, които са и сърцето на фестивала, ще приютят и десетките ателиета, работилници, студия, пространство за коуъркинг, кино, барове, ресторанти и организации от всякакъв тип. Те също така ще представят богатите си и разнообразни програми на посетителите, които ще могат да се разхождат свободно и да се наслаждават на фестивални активности от всякакъв тип, изнесени на самите улици.
Една от най-емблематичните сгради на София - архитектурният паметник, в който днес се помещават Централните софийски хали, става една от главните локации на квАРТал фестивал 2018. Мащабният паркинг-двор от страната на ул. "Пиротска"ще послужи за сцена на платформата kvARTal LIVE, която дава поле за изява на интересни родни музиканти на нестандартни места и ги показва в нова, невиждана светлина.  Великолепният вътрешен двор, разположен между ЦУМ и Министерският съвет, както и прилежащият паркинг на улица "Триадица" (между Министерски съвет и Музей за историята на София), също ще бъдат две топлокации на събитието. Дворът ще се превърне в Ministry Оf kvARTal powered by Tatratea & Русский стандарт: арт пространство с разположена диджейска цена, на която в рамките на фестивалния уикенд от 13.00 ч. до 22.30 ч. ще се изявят редица познати имена от родната дръм-ен-бейс и хаус сцена: Emil Prize, DTK (a.k.a. Dark Technik), pAnega, Kenobi, Soulnd и приятели (Ministry Of Bass - събота) и Boyan & Zimone и приятели (Ministry Of Housе - неделя). Пространството ще бъде наситено и с изкушаващо арт съдържание: улични танци K pop, детска графити работилница (събота), активности на атрактивния бодиарт проект Urban Camouflage, който ще превръща живи хора в графити произведения, активности от барчетата Livity, бюти хъб за гримиране от Avon, чилзона, специалитети от еврейската кухня и др.
 И  още: за пръв път в рамките на квАРТал фестивал ще се проведе и двудневна открита беседа, наречена "Архитектурни диалози: квАРТал". Това е събитие, което насочва общественото внимание към решаване на устройствени въпроси, специфични за зона Г – 14 (по-позната като квАРТал). Инициативата се фокусира върху това кои са характерните аспекти от историческия квартал и как могат да служат като ресурс за осъществяване на реални материални намеси в тъканта на града. В събитието изключително важни са разнообразните гледни точки на участниците и постигането на баланс между тях. Датите на провеждане са 15 септември и 16 септември от 11.00 до 12.30 часа, а мястото - фоайето на втори етаж на Дом на киното. В дискусията участие ще вземат архитекти, общински представители; професионалисти, ангажирани с проекти за квАРТал; представители на граждански общности и др, а организатори на инициативата са дискусионен клуб "Смисъл" - представител арх. Веселин Алексиев (модератор); дружество Архитектурно наследство към САБ - арх. Христина Каменова; Архинавт ЕООД - арх. Стефан Германов. 
Откриването на квАРТал фестивал 2018: РЕстарт традиционно ще бъде в две части. Ранното откриващо парти на фестивала е в Soho от 19.30 часа. Зелената къща ще подари на всички присъстващи невероятен концерт на талантливата Nelly Afzaly, в който ще се включат и звездите Рут Колева и Свилен Ноев от Остава! След края на концерта всички традиционно ще се пренесат в Cush.BAR, където ще е  втората част на купона заедно с диджеите Ebbesen и Niki Phoenix и тяхната солидна доза винил ритми! Включи се в събитието на Facebook страницата му. Същевременно, може да следите всичко ново тук. И през 2018 година главната цел на квАРТал  е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който, благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти, претърпя видима и положителна промяна: насищането му с нови творчески пространства доказва неговия културен разцвет и способства за създаване на един нов и положителен имидж. Организатори на квАРТал фестивал са творческият колектив "квАРТал", опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него, които търсят решения на проблемите на района чрез средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички